Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag ska återinföra hatten till folket”

I dag delades Wadköpingsstipendiet ut i Konstfrämjandets galleri i Wadköping. Två lyckliga vinnare fick dela på 50 000 kronor.

Annons

I kategorin etablerade konsthantverkare vann Lise Disley 35 000 kronor. Som utbildad modist tillverkar hon hattar från grunden.

– Jag är jätteglad och känner mig hedrad. Det här är en språngbräda till att kunna förverkliga mina tankar och idéer, säger Lise Disley.

För tio år sedan tog Lise Disley examen från modistutbildningen i Göteborg, och hon arbetar nu halvtid med att producera hattar. Hon tillverkar hattar i många olika varianter och kan med hjälp av stipendiet köpa material till tillverkningen. Exakt hur pengarna ska användas har hon inte bestämt sig för.

Varför började du arbeta med just hattar?

-Det är roligt och kreativt och det finns många härliga material. Det passar mig väldigt bra. Jag tycker att hattar är en kul del av accessoarer och folk använder mer hattar nu än för ett eller två år sedan. Jag ska återinföra hatten till folket, säger Lise Disley.

För två år sedan fick Lise Disley ett hedersomnämnande av Wadköpingstipendiets jury, men det här var första gången hon vann stipendiet.

Vinnare kategorin kommande lovande konsthantverkare blev Cecilie Dahlman. Hon belönades med

15 000 kronor.

– Det känns jättebra och det är kul att få något slags erkännande. Pengarna kommer jag använda till en ny keramikugn, säger hon.

Cecilie Dahlman utbildade sig till keramiker i Örebro 2002 och har sedan dess arbetat med keramik. Hon arbetar mest med skulpturer och använder sin kunskap till att lära andra.

-Jag jobbar en i daglig verksamhet med vuxna och ungdomar, säger hon.

Även Cecilie Dahlman vann priset för första gången.

Mer läsning

Annons