Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnären har fått tillbaka passet

Ett av hans konstverk hänger just nu i Örebro. Nu har regimkritiske Ai Weiwei fått tillbaka sitt pass.

Annons

Ai Weiweis konstverk Think different (tänk annorlunda) hänger just nu över Köpmangatan i Örebro. Konstnären beskrivs som starkt regimkritisk och har under flera år haft sitt pass indraget av kinesiska myndigheter.

Men i dag fick världskonstnären tillbaka sin biljett till omvärlden. "I dag fick jag passet", skriver han tillsammans med en bild på Instagram.

Lars Jonnson, projektchef för Open Art i Örebro, tycker att det är fantastiskt att Ai Weiwei fått tillbaka sitt pass. Han har precis nåtts av nyheten när NA ringer upp och har ännu inte bestämt hur han ska agera, om han ska försöka få Ai Weiwei till Örebro

– Det skulle vara häftigt, men jag tror inte sannolikheten är så stor att han skulle välja oss. Man kan försöka, men vi måste inse att vi är ändå i periferin av hans värld.

I sina tidigare samtal med Lars Jonnson inför utställningen i Örebro har Ai Weiwei sagt att han ”skulle mista armen om han skulle skaka hand med alla som vill träffa honom”.

Lars Jonnson är ödmjuk inför den uppkomna situationen.

– Vi ska vara glada över den installation vi har fått hit till Örebro. Men vilket år för honom! Han har samtidigt sin första stora utställning i Peking, och så nu detta. Vi kanske ska nöja oss med att vi i Örebro möjligen lagt till ett plus på hans väg till frihet, och det positiva som nu hänt, säger Lars Jonnson.

Mer läsning

Annons