Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Open Art tar turisterna till Örebro

Artikel 27 av 107
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

Allt fler tar sig till Örebro för att se Open Art. Det beror på bättre kvalitet och att konceptet är inarbetat, säger Nina Glimvall.

Annons
Förutom Örebroare så kommer de som sluter upp för att gå den guidade turen på Open Art på lördagseftermiddagen från Stockholm, Arboga, Motala och Enköping. Här tittar de på W! av Tapio Haapala.

– Vi har så mycket mer människor nu som kommer hit för Open Arts skull, säger Nina Glimvall, som guidar på biennalen och är chef för allmänkultur i Örebro.

När NA går med på den timslånga turen på lördagseftermiddagen finns förutom örebroare besökare från andra orter med. Här finns till exempel Ramon Persson och Marie Westberg som är med i konstföreningen hemma i Motala och gör en dagstur till Örebro med vänner.

– Först drack vi kaffe på museet och sedan går vi turen. Vi har kommit till stan över dagen för detta, säger Ramon Persson.

Här finns också Mats O Karlsson och Marja Östring från Enköping, också de är aktiva i konstföreningen på hemorten.

– Vi prickar in ett antal konsthändelser på semestern. 2013 upptäckte vi Open Art och blev sålda. Det är fantastiskt att det är utomhus och att konsten så att säga är oundviklig, säger Mats O Karlsson.

För att hinna med kostar de på sig en hotellnatt.

– Man behöver två dagar på sig, vi går runt och prickar av så det mesta ska vi se, säger han medan hustrun Marja Östbring passar på att ställa frågor till Nina Glimvall mellan stoppen.

Att hinna med 130 konstverk på en timme är förstås omöjligt. Men det är inte mängden konst som är det intressanta utan berättelserna om hur Open Art växt fram och hur resonemangen har gått som gjort att konstverken kommit på plats.

Bland annat berättar Nina Glimvall om hur en försynt förfrågan till Ai Weiwei om att göra affischen för Open Art ledde till att hela Köpmangatan blev hans.

Just här under Ai Weiweis mångtydiga installation visar det sig att inte alla turdeltagare hör till den etablerade konstpubliken.

Thord Johansson från Arboga har fått guidningen i födelsedagspresent av sin bror. Han förundras över allt det jobb som lagts ner.

– Ja, bara det här med att borra i husväggarna, resonerar han och syftar på alla vajerfästen och tillägger om Ai Weiweis verk:

– Att visst är det bra att det tar fram arbetarperspektivet, det tänks för lite på hur de har det.

– Jag tycker det är spännande hur konstnärerna kommit fram till att gestalta något på ett visst sätt, säger Thords hustru Berit Johansson.

Efter turen planerar de en middag på stan. Det finns ingen siffra på hur stora intäkterna är hittills i år från Open Art men oavsett om gästerna bara dricker kaffe eller bor på hotell så är det positivt för Örebro.

– Open Art påverkar våra bokningar. Vi har gäster som säger att det de är här på grund av detta, säger Amanda Olander, på Elite stadshotell.

Efter att gruppen klättrat upp till Engelbrekt är turen över men de flesta stannar kvar för att höra Nina Glimvall berätta om hur det kom sig att rådhuset kläddes in i ett nät av 280 par strumpbyxor.

Berit och Thord Johansson från Arboga går sällan på konstevenemang men tycker turen är intressant.
Carola Björnfot, Stockholm, är i Örebro för att för att se Open Art med Erik Wandus som tidigare bott i staden.
Mats O Karlsson och Marja Östbring vill se allt.
Nina Glimvall:
Alla artiklar i
Örebro 750 år

Bildspel: Vattenbanan invigs i Örebro

...

Annons