Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrofotografen Gerry Johansson är nominerad till årets Fotobokspris

Den 22 mars avgörs vem som vinner svenska Fotobokspriset 2017. Gerry Johansson, från Örebro, är med sin fotobok Tokyo en av fem nominerade.

Annons

För 21 året i rad delar Svenska fotografers förbund ut Fotobokspriset den 22 mars på Rival i Stockholm. Vinnaren får ett stipendium om 60 000 kronor och de övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.

De fem fotograferna som är nominerade är Kent Klich med Black friday, Helga Härenstam med Sunshine & shadow, Kalle Assbring med Fadern, sonen och Göran, Mari Lagerquist med Native plants, invasive plants och Gerry Johansson med Tokyo.

Den sistnämnda, Gerry Johansson, är född i Örebro och såhär lyder juryns motivering till varför han är nominerad:

"Gerry Johansson destillerar ur en myllrande storstadsmiljö fram en stramt visuell värld. Den kännetecknas av avskalad geometri, ödslighet och en ständigt närvarande absurdism."

I dag borJohansson i Höganäs men han började fotografera redan som tolvåring. Hansförsta egna fotobok hette Amerika och publicerades 1998. Sedan dess har han gjort flera utställningar i Sverige och internationellt samt släppt ett 20­-tal fotoböcker och kataloger.

Mer läsning

Annons