Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konststöld på Open art

Årets Open art kantades av skadegörelse och stök. Nu visar det sig dessutom att en del av ett konstverk stulits.

Annons
Det är den silverfärgade figuren i snögubbens ena hand som har stulits.

Det var när finske konstnären Pekka Kauhanen fick tillbaka sina konstverk från Örebro konsthall som stölden upptäcktes. Kauhanen hade flera konstverk i Open art, bland annat ett som föreställde en snögubbe. I sin vänstra hand höll snögubben en liten silverfärgad figur, och den är nu försvunnen.

- Det fick inte hända, men det var så mycket annat ståhej att vi inte upptäckte det själva. Helt otroligt att någon går och tar en sak ur ett konstverk, det känns som ett slag under bältet, säger en bedrövad Lars Jonsson på Örebro konsthall.

Under utställningen ansvarar Örebro konsthall för konstverken. Därför tvingas man nu ersätta Kauhanen för stölden. Hela konstverket är värt uppskattningsvis 55 000 euro men hur mycket den lilla silverfärgade figuren är värd kan inte Jonsson svara på.

- Vi väntar på siffror från Pekka. Det är han som bedömer hur mycket det kostar att återskapa konstverket, säger Jonsson.

Det kan alltså bli en saftig nota för konsthallen som dessutom saknar försäkring.

- Det går inte att jobba så, vi har helt enkelt inte råd. Det skulle kosta mer än hela arrangemanget.

Trots den trista situationen hoppas man på Örebro konsthall att historien slutar lyckligt.

- Den som tog figuren borde vara så djärv att han lägger den i ett kuvert och skickar den till oss. Vi är inte ute efter att få fast en brottsling utan vill bara lämna tillbaka den till Pekka. Det vore en fantastisk fin gest!

Mer läsning

Annons