Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körmusikens stora eldsjäl är borta

Annons

Att sjunga i kör lär vara en av de äldsta och framför allt vanligaste formen att utöva musik i grupp.

Det är som att ingå i ett pussel där varenda pusselbit är nödvändig för att bilden ska bli hel. Och kanske är det att vara en viktig del i ett sammanhang som lockar så många att gå med i en kör. Men framför allt handlar det om att få sjunga och att få njuta av musik.

Körsång är också mycket populärt och har varit det lika länge som företeelsen har existerat. Visserligen finns det toppar och dalar, men Örebro län har oerhört många körer och följaktligen många körledare. Ledare som kan få sina sångare att nå oanade höjder genom entusiasm och dessutom smitta med sin egen kärlek till musiken.

Förra lördagen gick en av landets största körledare bort, Anders Öhrwall. En man som föddes och växte upp i Örebro, men som huvudsakligen arbetat i Stockholm. Han var kyrkomusiker i Adolf Fredriks församling från början av 60-talet till 1999 och där grundade han Adolf Fredriks Bachkör.

Anders Öhrwall var chefsdirigent för Radiokören under 80-talet, dirigent för Sveriges Radios ungdomskör och ledare under många år för Filharmoniska kören vid Konserthuset i huvudstaden. Under 90-talet ledde han The Phoenix Bach Choir i Arizona, USA.

Anders Öhrwall var känd som en av Sveriges främsta arrangörer och tonsättare av vokal- och kyrkomusik. Inte minst för att han bidrog till barockmusikens återkomst i svenskt musikliv.

Som körledare och eldsjäl tände han nya eldar som brinner för musiken. Det är ett testamente som heter duga.

Anders Öhrwall blev 79 år.

Mer läsning

Annons