Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Emojis nästan som att föda barn

Hela mitt Facebook-flöde är fullt av noteringar om att de nya emojisarna har kommit. Eller åtminstone är på väg.Det gör mig väldigt exalterad.

Annons

Kommentera Evas krönika! Vad tycker du om emojis och smileys?

Jag tycker de små figurerna i telefonerna är så bra när man vill prata med någon men inte orkar skriva långa drapor. Om man skickar tre blommor och en puss till exempel, går ju inte det att misstolka.

En bomb och en dödskalle är också svårt att missförstå.

Däremot uppstod några smärre problem innan jag förstod att knytnäven betydde att man ville göra nån slags ungdomlig förorts-highfive och inte var ett riktat knytnävsslag. Men man lär sig.

Och nu finns det alltså snart 300 nya emojisar att använda. Läs Forbes artikel om det här. Min telefon är lite för gammal för dem men jag funderar på att rusa ut på lunchen och köpa en ny. Jag råkade påstå för en kollega att det här är den största händelsen sedan mina barns födelse, och det kanske var en överdrift.

Men håll med om man blir rätt uppspelt av tanken på att det snart kommer finnas en tomte i telefonen som ändrar etniskt ursprung med bara några lätta fingertryck, och en tumme-upp-symbol som gör det också.

De andra figurerna har jag inte sett ännu.

Men mest av allt hoppas jag på att min favorit, flicka i rosa kläder som vinkar och klipper håret, får göra mer grejer i den nya emojivärlden.

Jag vill att hon ska dansa och att hon ska se arg ut, riktigt förbannad faktiskt. Jag skulle verkligen gilla att skicka små skitförbannade flickor i rosa kläder i telefonmeddelanden när jag tycker det behövs.

Tänk så många ord man skulle kunna spara bort då.

Eva Ejdeholt är Kultur-Nöjeschef på NA.

Emoji

Emoji (絵文字?) är ideogram eller smileys som används i japanska elektroniska meddelanden och webbsidor, vars användande har börjat sprida sig över resten av världen. Ordet skrivs på japanska med tre kanji-tecken som betyder "bild" (絵 e?) och "tecken" (文字 moji?).

Den första emojin skapades 1998 eller 1999 av Shigetaka Kurita.

Mer läsning

Annons