Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: "Slottet förtvinar"

Artikel 18 av 107
Örebro 750 år
Visa alla artiklar

NA:s kultur- och nöjeschef, Eva Ejdeholt, gillar att Örebro slott står i centrum när en ny musikfestival tar form.

Annons

I förra veckan kom nyheten om en nyfödd musikfestival i Örebro. ”Slottet live” ska slå upp en scen intill slottet och släppa fram artister som Ulf Lundell och Jeremias session band.

Samtidigt planeras Örebros 750-årsjubileum i augusti i slottsparken, och den som tittar noga kan se hur fundamenten till ett av Open Arts största konstverk redan ligger i vattnet nedanför den stora stenborgen.

Det är på tiden.

Jag är inte särskilt sentimental när det gäller gamla byggnader. Levande samhällen är alltid satta i förvandling, och en stad och även ett slott har rätt att utvecklas en smula yvigt.

Men Örebro slott förvandlas inte, det förtvinar, så stängt och avskärmat från allmänheten.

Vid en omröstning på na.se förra året, hamnade den gamla Vasaborgen på en överlägsen förstaplats om vilket som är Örebros främsta underverk. Den var inte statistisk säkerställd, men ger ändå en fingervisning om vilken plats vi örebroare vill att slottet ska ha.

I dag finns där en turistbyrå som är öppen under skolloven och en slottshistorisk utställning i nordvästra tornet.

Utställningen lanseras så här på slottets hemsida: ”Vägen till utställningen kräver att man går i flertalet trappor. Under vinterhalvåret har dessa ibland stängts av på grund av risk för halka.”

Övriga kommentarer är överflödiga.

Vi på NA fick frågan om att låna en av salarna för en utställning i sommar men sa nej.

Det säger en del om hur tyst och ödsligt slottet har blivit – istället för att vara det populäraste stället i Örebro för den som vill synas.

Men då krävs ett långsiktigt arbete med slottet och i dag finns det inte ens ett café för den som vill sitta i den gamla Vasaborgens skugga och fika, och restaurangen har varit stängd en tid – men ska visst återuppstå under namnet Örebro slotts restaurang inom kort.

I förra veckan skrev de fyra kulturpersonligheterna Lennart Hedberg, historiker, Dixie Eriksson. Frilansskribent och före detta kulturchef på NA, Peter Ekström, rektor för Örebro konstskola och Stefan Nilson, kulturskribent, konstkritiker och före detta kulturredaktör på NA, ett gemensamt upprop i NA om att historien bör få en mer framträdande plats i slottet. ”Örebroare, länsbor och besökare ska inte behöva ställa sig frågan varför de inte hittar stadens historia i dess mest historiska byggnad” skriver de.

De har givetvis rätt. Men slottet borde även få den plats den är värd i vår stadsbild, i Örebros självbild.

Därför gläder jag mig också åt att slottet i sommar kommer att få stå mitt i centrum för en del av uppmärksamheten igen.

Märkligt bara att det måste till ett 750-årsjubileum och ett enskilt produktionsbolag för att fixa något som politikerna misslyckats med under flera år.

Eva Ejdeholt är Kultur-Nöjeschef på NA.
Alla artiklar i
Örebro 750 år

Bildspel: Vattenbanan invigs i Örebro

...

Annons