Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Värvningen fick mig att tappa andan 

I går stod det klart att den kinesiske konstnären Ai Weiwei ska vara med på årets Open Art, med en installation mitt inne i Örebro.Man tappar andan en stund, när man inser vilken fantastisk konstupplevelse som väntar oss örebroare i sommar.

Annons

Och det mest fantastiska är att den väntar på alla örebroare, eftersom Open Art inte stänger in sig i de fina salongerna, utan ligger och väntar överallt i staden, smyger sig på eller skriker oss rakt i öronen.

Jag förstår att det är en utställningsform som Ai Weiwei vill vara med i. Hans konstnärskap har alltid handlat om orättvisor och om maktförhållanden i samhället – och varit så starkt att han i dag lever i husarrest i Beijing, men ändå får röra sig runt om i staden.

Jag såg hans utställning på konsthallen Magasin 3 i Stockholm för ett par år sedan. Det som gjorde starkast intryck på mig var verket ”Sunflower seeds” som består av fem ton handgjorda solrosfrön i porslin i en stor hög.

På sätt och vis helt oansenlig: små perfekt formade solrosfrön i en stor hög. Stilla och tungt.

Men trots fröernas litenhet, har de ändå en kraft att skrämma den ängsliga och hårdföra kinesiska regimen så mycket, att de tillsammans med Ai Weiweis övriga konstnärskap tvingar honom till husarrest.

Det är mycket mäktigt.

Årets Open Art öppnar den 14 juni i år, och med tanke på det redan har avslöjats om sommarens utställning, är jag övertygad om att det kommer att bli en både mäktig och viktig upplevelse som många kommer att ta del av – vare sig de vill det eller inte.

DärVi här på NA jobbar också intensivt just nu med att hitta ett lika demokratiskt sätt att vara med och diskutera själva utställningen och dess betydelse för oss som människor. Precis som utställningen är i sig.

Inom kort hoppas vi kunna avslöja våra planer – så länge får du hänga med i vår vanliga bevakning här på NA.se och i papperstidningen.

Eva Ejdeholt är Kultur-Nöjeschef på NA.

Mer läsning

Annons