Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur är inte viktigt för kulturministern

Annons

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) har än en gång visat sin totala brist på kunskap och insikt om kultur och inte minst om kulturarbetares verklighet.

      Gå in i politiken, visa att ni finns.” Uppmanade hon kulturarbetare när hon under Almedalsveckan på Gotland ingick i ett samtal runt kulturens status.

Hon kunde nämligen inte svara på utfrågaren och Gefle Dagblads kulturredaktör Gunilla Kindstrands fråga om vad som kan göra kulturen lika viktig för de politiska partierna som de tre kärnfrågorna vård, skola och omsorg.

Ministern menade att kulturarbetarna skulle kunna ta upp frågor i politiken som inte bara handlar om de ekonomiska aspekterna och anslagens storlek, utan också visa vad kulturen kan betyda inom flera områden.

I konsekvensens namn ska vi väl låta alla delar av samhället tala för sig själva. Och låta våra ministrar vara i fred.

     Kulturministerns senaste utspel är egentligen inget uppseendeväckande. Lena Adelsohn Liljeroth har under sina år som minister förespråkat att kulturarbetarna ska söka ekonomiskt stöd från näringslivet i form av sponsring. Precis som sporten, trots att näringslivet länge visat ointresse för kulturstöd och att det finns en problematik i att kultur finansieras av privata intressen. Hon har också sagt att kultur och kulturjournalistik är för exkluderande. Hon ansåg att konsteleven Anna Odells fejkad psykiska sammanbrott var att gå för långt vad gäller konst, medan hon tyckte att konst måste få provocera efter att hon själv skurit upp Makode Lindes tårta på Moderna museet.

Å ena sidan tycker hon så. Å andra sidan si. Eller också överlåter hon sitt arbete för kultur till kulturen själv.

     Kultur är helt klart inte viktigt för kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Hennes titel till trots.

Mer läsning

Annons