Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturchefen om Plus: "Kulturen behöver röststarka megafoner"

Kulturen, med alla dess uttryck, är den som iakttar och ställer obekväma frågor, som registrerar och pekar på maktens tillkortakommanden, som varnar när samhällen förskjuts och berättar var sprickorna finns. Samhällen utan kultur blir stela, syrefattiga och skapar rädsla.

Annons

Läs också:

Sofia Gustafsson är ny kulturredaktör på NA – "Kultursidorna ska kunna provocera"

Mittmedias kulturchef, Cecilia Ekebjär

Kulturen ger insikter som förändrar och skapar engagemang. Det skenbart enkla och ytliga blir komplext och mångbottnat.

Med jämna mellanrum vaknar diskussionen om hur mycket pengar kulturen kostar, vad den bidrar med ekonomiskt och vilken effekt den har på andra områden.

Är du prenumerant men har inte aktiverat ditt konto? Gör det nu!

Men kulturen ska inte räknas i nytta – för folkhälsans, turismens eller ekonomins skull. Konsten är sig själv nog, den ska vara fri att ta vägen dit den vill utan kravuppfyllelse från andra näringar. Vi måste våga tro på människans förmåga att skapa fritt – utan anspråk på återbetalning i förutbestämda kolumner.

Det är då vi kan överraskas, som nya världar kan öppna sig och vi kan se saker från ett perspektiv vi inte upplevt förut.

Utgivaren: "Bra journalistik kostar pengar"

Jag hoppas att våra kultursidor ska kunna förmedla något av allt detta. Aha-upplevelserna, vinkeln som riktar om perspektivet, speglingen som kanske får din självbild att gunga.

Vi ska också ge nyheterna, underhållningen, uppföljningenoch recensionerna. Med den förändrade kulturpolitiken har mer makt flyttat ut i regionerna, det gör att den lokala journalistiken behövs mer än någonsin.

Vad betyder nya Plus-ikonerna på sajten? Här är svaret

Men för att vi ska kunna göra det jobbet så behövs ni.

Våra tidningar har fler läsare än vi tidigare haft. Det visar att det finns ett behov av den lokala journalistiken, den lokala kulturen, kraften i de berättelser som är unika för vårt område. Era berättelser.

Samtidigt är det färre som betalar, och det är en ekvation som inte kommer att hålla i längden. Papperstidningens upplaga sjunker samtidigt som den lokala journalistiken på våra olika digitala plattformar blir allt viktigare. Vi har inte råd att ge bort det gratis.

Den nya plusmärkningen på våra sajter står för unik lokaljournalistik och ett innehåll som vi är ensamma om. Det kan vara större reportage, relevanta artiklar, exklusiva intervjuer eller granskningar – alltid med en tydlig lokal koppling.

En hel del kommer fortfarande att vara öppet – debatt och vissa krönikor till exempel.

Kulturen i vår region behöver starka röster som står upp för kulturens särskilda värden, kulturjournalister som ser och upplever, som kan fördjupa förståelsen och föra berättelserna vidare. Var med och gör det möjligt.

Allt fler tidningar börjar med plus-tjänster på nätet: "Glada att Mittmedia hoppar på tåget"

Vill du redan nu ta del av allt plusmärkt innehåll på vår sajt och via vår nyhetsapp, teckna vårt nyhetspaket Plus för endast 1 kr första månaden.

Prova vårt nyhetspaket Plus, första månaden för endast 1 kr.

Är du redan prenumerant men inte loggat in ännu? Aktivera enkelt ditt inlogg här och få på så sätt fri tillgång till hela vår sajt. Och det bästa av allt, det kostar inget extra.

Om du redan är kund och har aktiverat ditt konto så klickar du här för att logga in. Nu kan du läsa allt vårt Plusmaterial.

Mer läsning

Annons