Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen behövs mer än någonsin

Annons

Återigen ett nytt år. Ett undergångens år tror en del. Andra sätter stor tilltro till förbättring.

Mest sannolikt är att det nog att det blir ett år med ekonomi i fokus. Återigen.

I vårt län står flera kommuner inför gigantiska budgetunderskott. Alla sektorer inom den offentliga förvaltningen kommer garanterat drabbas av nedskärningar.

Inte minst kultursektorn. Den del av samhället som redan är försvinnande liten och ständigt styvmoderligt behandlad. Den icke-obligatoriska delen som alltid först får stryka på foten.

Kultur är lätt att skära bort. Den går inte att räkna i vinstkronor eller reella förlustskador. I ett excelark är kultur lätt att radera.

Tyvärr och trots att vi alla egentligen vet hur oerhört viktigt det är med kultur för utvecklingen av samhället och det allmänna hälsotillståndet.

Kultur är betydelsefullt in i den enskilda människans liv. Ibland väldigt påtagligt och ibland omedvetet.

I de skolor som nu tvingas skära ned i inköp av litteratur eller öka elevantalet i klasserna, kan bildlektionen vara det som räddar en elevs möjlighet att fly in i kreativitet och lust eller teaterbesöket på kvällen i hemstaden, vara andningshålet för läraren med undervisningsuppdrag i klasser med 30 elever.

Studieförbundens danskurser, den kommunala konsthallens utställningar, biblioteket och replokalen. Möjligheter att utveckla kreativiteten och att möta andra människor. Att få sin omvärld tolkad och förklarad genom konst, musik eller litteratur. Chansen att överbrygga fördomar, få kunskap om nya områden eller låta lusten fara genom kropp och själ.

Det där som kittar ihop alla andra bitar av livet. Det är kultur.

När osthyvlarna nu riskerar att bytas ut mot machetes, behövs kultur mer än någonsin. Den kan bli räddaren i nöden. Det som tar oss genom svåra perioder.

Därför en nyårsönskan till våra politiker:

Bevara kulturen i kristiden. Den är en förutsättning för att just klara krisen.

Läs gärna min blogg på meny.nu och följ mig på twitter, JohansenMarita.

Mer läsning

Annons