Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kulturministern klampade i fällan"

Afrosvenskarnas riksförbund kräver en förklaring av kulturministern. NA har talat med flera kulturpersonligheter i Örebro - och de är splittrade i frågan.

Annons

I samband med World Art Day på Moderna museet i söndags blev kulturministern delaktig i en konsthändelse. Adelsohn Liljeroth trodde att hon bara skulle skära upp en tårta strax innan hennes tal om konstens frihet.

Tårtan skrekBakverket föreställde en svart kvinnas torso. Konstnären själv, Makode Aj Linde, hade arrangerat tårtan ihop med sitt eget, målade huvud. När Adelsohn Liljeroth skar i tårtan skrek konstnären i högan sky. Kulturministern fann sig snabbt, skrattade och matade konstnären med en tårtbit.

Kitimbwa Sabuni från Afro-svenskarnas riksförbund betraktade händelsen som en ”smaklös rasistisk manifestation” och krävde ministerns avgång.

Så här tycker några lokala kulturpersonligheter om händelsen.

PETER EKSTRÖM, rektor för Örebro konstskola:– Även om kulturministern kanske inte är mest känd för sina intellektuella förmågor så kan jag inte se att hon gjort något fel i just det här sammanhanget. Det hela känns som en storm i ett vattenglas. Det är ett tydligt verk av en konstnär som är känd för sina antirasistiska verk. Det presenteras dessutom i en tydlig kontext. Sedan har vissa ändå missförstått det, eller valt att missförstå.

Vad tycker du annars om verket som sådant?

– Jag uppfattar det som ett ironiskt verk. Och det är svårt med ironi. Oftast funkar det bra men man får vara beredd på att en del inte förstår.

ANN SIDÉN, konstnär i Örebro:– Kulturministern klampade rakt in i en gillrad fälla. Det var märkligt. Hon borde ha hejdat sig och tänkt efter, i stället för att bara skratta och skära och äta av tårtan. Konst är på dödligt allvar.

Men besökarna var väl så att säga en del av konstverket? Det hade ju inte blivit nåt om ingen hade skurit av tårtan?

– Ja, det var skickligt tänkt av konstnären. Man kan göra olika tolkningar av verket beroende på vem man är. Men jag tycker att kulturministern ska tänka sig för vad hon sänder för signaler till Kultursverige. 

MATS NILSSON, chef för konsthallen i Örebro:– Jag vet inte så noga. Jag är inte så insatt och har bara hört om den här händelsen i andra hand. Generellt kan man väl säga att det finns gränser för all konst. Man kan inte skydda ett barnpornografibrott genom att kalla det för konst till exempel. Men som sagt jag vill inte uttala mig i just det här fallet. Jag vet för lite.

Mer läsning

Annons