Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskolan ska hyra Trefaldighetskyrkan

Kulturskolan i Örebro flyttar in i Trefaldighetskyrkan i höst. Nye fastighetsägaren Lars Alm ska teckna hyreskontrakt med kommunen vilket innebär att Krister Kallin som i många år haft körverksamhet i kyrkan nu får se sig om efter nya lokaler.

Annons
Lars Alm, nye ägaren av Trefaldighetskyrkan, har hittat en ny hyresgäst - Örebro kulturskola.

NA berättade i våras om Lars Alms planer för den gamla kyrkan på Södra Strandgatan. Han vill öppna kyrkan för konserter och då, i april, även fortsätta samarbetet med Krister Kallin.

Nu har saken tagit en ny vändning i och med att Kulturskolan är på väg in som hyresgäst. Lars Hilmersson, verksamhetschef på Kulturskolan, berättar att tanken är att hyra lokalerna på nedre botten på heltid, bland annat den mindre kyrksalen där Krister Kallin haft sina körrepetitioner.

– Vi har varit på jakt länge för en passande lokal för konsertproduktion. Det här blir en utmärkt lösning för oss, inte minst med tanke på närheten till våra övriga lokaler på Vasagatan, säger Lars Hilmersson.

Tanken är att den ska användas för orkester, kör och teaterrepetitioner men också konserter och föreställningar, berättar Lars Hilmersson.

För Krister Kallin gäller det nu att snabbt hitta andra lokaler.

– Tråkigt. Kyrkan har länge varit en fast punkt för min verksamhet och tanken var ju att vi skulle ha ett fördjupat samarbete, säger Krister Kallin som fick beskedet för bara en vecka sedan.

Redan nästa vecka är det terminsstart för några av hans körer så det är snabba ryck som gäller. Den här veckan repeterar han dessutom med Örebro läns förbundskör inför en konsert med Åsa Jinder på lördag. Repetitionerna hålls i Trefaldighetskyrkan kvällstid och tanken var att även konserten skulle hållas där, i den gamla kyrksalen på övervåningen.

– Min tanke var ju att jobba in kyrkan som konsertlokal, men nu blir det inte så, och eftersom jag ändå ska flytta ut så valde jag en annan konsertlokal. Länsmusiken kunde ställa upp med kort varsel så nu blir det Konserthuset i stället, berättar han.

För fastighetsägaren Lars Alm innebär det här en bättre helhetslösning.

– Jag har helst velat haft någon som hyr hela lokalen. Krister Kallin har bara haft strötider och då har det varit svårt att koordinera med annan uthyrning. I det läget är Kulturskolan en väldigt bra hyresgäst. Vi har haft positiva diskussioner där vi gemensamt försökt hitta lösningar, även för Krister Kallin, säger Lars Alm.

Kostnaden att värma upp lokalerna är höga. Det skulle innebära en svårighet ekonomiskt med enbart Kallin som hyresgäst, framhåller Lars Alm.

– Men det handlar verkligen inte bara om ekonomi, utan om att hitta en lösning som fungerar på lång sikt och alla är nöjda med. Och jag kommer även att kompensera Krister Kallin ekonomiskt om han hittar andra lokaler, säger Lars Alm.

Mer läsning

Annons