Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturtorget

/

1: Indianutställningen på museet i Ö-vik går mot sitt slut. Vad kan urbefolkningar lära oss?
2: I år skulle Edith Piaf ha fyllt 100. Hur firar du?
3: Du ska tillbringa ett år på en öde ö med en författare. Vem väljer du?

Annons

Elin Holmberg, reporter:

1. Säkert mycket, men vår förmåga att lära om vår historia och dra lärdom av den verkar inte ge så mycket, givet det faktum att världen tycks kallare än någonsin.

2. Eftersom min dotter heter Edit kommer jag att tänka på nämnda sångerska rätt ofta. Och faktiskt fick jag också texten till "Je ne regrette rien" i en kärleksförklaring en gång i tiden även om det är hundra år sedan. Så, Edith finns med, kan man säga.

3. Åsa Larsson! Jag intervjuade henne för 13 år sedan i Luleå och tänkte då att henne skulle man haft som vän. Tror vi skulle haft hur kul som helst på en öde ö.

Torbjörn Berlin, reporter:

1. En hel del skulle jag tro. Å andra sidan tycks vi inte ha tagit emot värst mycket lärdom de senaste århundradena. Kanske dags nu då.

2. Fira och fira. Det är ju några dagar kvar, så jag hinner förmodligen fundera ut något. Men kanske en fin fransk konjak och flaggan i topp. Först måste jag dock skaffa en flaggstång. Piaf var i alla fall en liten pärla, som tyvärr levde lite för hårt och hade trassel med det motsatta könet. Precis som många andra storheter lämnade hon det jordiska långt för tidigt.

3. En av de böcker som har roat mig mest de senaste åren är skriven av Tove Alsterdal. Boken heter I tystnaden begravd och handlar om det röda Tornedalen, det ryska imperiets förfall och på köpet får läsaren en hel del spänning. Hon beskriver dessutom saker, som det skulle vara kul att veta mer om. Tja, varför inte ses en stund på en öde ö…

Susanne Sjöstedt, politisk redaktör:

1. Att vi alltid bör utgå ifrån att en starkare makt aldrig har vårt bästa i åtanke, men det känns väl omåttligt tragiskt.

2: Då jag är en sån där som tycker att musik bara förstör tystnaden och franska är ett av de mindre njutbara språken man kan utsättas för (tacka vet jag skärpan i tyska) så tänker jag på min höjd nynna på "Je Ne Regrette Rien".

3: Jösses, hela poängen med att läsa böcker är väl att slippa umgås med människor! Men okej, jag tar med mig John Ajvide Lindqvist. Senaste boken "Himmelstrand" låg i semesterbagaget i sommar men hanns inte med, så kan han få berätta sina skräckhistorier live vid den öppna elden i stället.

Mer läsning

Annons