Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarteret Skatan reser till Laholm

Annons

KOMEDI. En hel film byggd på sketcher med en aldrig så tunn röd tråd kan funka jättebra. Så jobbade Monthy Python och, för att dra en svensk parallell, Lorry-gänget också. Men ibland slår sit-com-fällan igen över humorgängen. I höstas var det ”Svensson, Svensson” och nu är det Kvarteret Skatan som inte klarar steget till bioduken.

De numera välkända tv-karaktärerna Ulf och Ulfs fru, Frida och Magnus och eviga singeln Jenny åker till Laholm på den årliga semesterresan tillsammans men det är egentligen bara Ulf som är nöjd. De övriga hade andra planer men eftersom Ulf tydligen är en psykopat vars världsbild krackelerar om han inte får fira semester i Laholm med sina ”vänner” som vanligt, så lurar han i dem att han har cancer och snart ska dö.

Semester i skuldens tecken alltså. Det låter ju inte så kul och det blir det inte heller.

Som bäst är det när Johan Glans är inblandad. Hans figur Magnus och möjligen också Vanna Rosenbergs Frida är de enda som är tillräckligt sympatiska för att man ska orka bry sig tiden ut. Det är inget fel med svart, skruvad humor men det måste vara smartare än så här för att det ska funka.

En rollfigur som fejkar cancer, är vidrig mot sin fru och manipulerar sina vänner till en skittråkig semester, utan att en enda gång under hela filmen visa någon annan sida än just denna väldigt tveksamma, det är outhärdligt.

Tänk om vi hade fått veta varför denne Ulf älskar just Laholm så mycket. Eller varför han och hans jättemärkliga fru lever ihop fast de verkar hata varandra – hon glädjer sig åt hans kommande frånfälle och planerar en singelhöst i sus och dus – det hade varit en utveckling som passat just långfilmsformatet. Blir det mer Skata i framtiden bör den serveras i mindre bitar än så här.

Mer läsning

Annons