Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsteaterns chef: Vi sviker barnen

Barnkulturen hamnade i fokus under den tisdagens kulturpolitiska hearing i Örebro konsthall. Länsteaterns chef Måns Lagerlöf tyckte att kommunen sviker skolbarnen genom att bara ge dem en kulturupplevelse per år.

Annons

– Vi ställer upp en massa värden som vi ger kulturen: den ska utveckla vår karaktär, våra värderingar, den ska göra oss till empatiska människor, till demokratiska varelser. Hur många gånger per år anser politikerna i Örebro kommun att man måste uppleva professionell kultur för att de värdena ska uppstå, det är den adekvata frågan.

– Barnen har ingen egen röst i frågan. Det är vår skyldighet att ge dem en infrastruktur som ger dem den här kulturen och där sviker vi just nu på en sådan nivå i det här länet att det inte är förenligt med FN:s barnstadgar. Jag hoppas att det blir bättre.

Vill återinföra kultursekreterareMåns Lagerlöf menade att en enkel lösning är att återinföra kultursekreterare som fördelar kulturen.

–Det fanns tidigare en kultursekreterare som köpte så mycket kultur som behövdes, med dem försvann också initiativet som flyttades nedåt till den enskilda läraren som behöver ha stor kunskap i ämnet och ork för att kunna engagera sig. Det är ett onödigt komplicerat system. Vi på teatern lägger för mycket pengar i nuläget på att nå lärare och elever, vilket är ett slöseri på resurser.

Bra barnkultur

Kommunalrådet Lena Beime (S), höll med i kritiken och konstaterade att det kan bli mycket bättre.

– Vi har en bra barnkultur, men sedan definierar vi dem på olika sätt. Vi har en bra kulturskola. Vi gör val, valet i kulturpolitiken i Örebro har varit att satsa på studieförbunden där ungdomar är aktiva.

"För lite pengar"Börje Ström (FP), från kultur- och medborgarnämnden, sa att man måste få ett starkare kraftfält kring kulturen och att det saknas ett helhetsgrepp.

–Tyvärr finns det för lite pengar. 2,2 procent av budgeten läggs på kultur i ett program där man tydligt uttrycker att ”kultur skapar samhället”.

Mikael Eivergård, museichef Örebro läns museum menade att Örebroregionen har en bit kvar att vandra för att leva upp till sina ambitioner att bli ledande i landet på barnkultur.

–”För att spela i Champions League måste man först vinna allsvenskan.”

Mer läsning

Annons