Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsteaterns pjäs "Syrror" - en revy med svart humor

Först var det Florence Nightingale och hennes uppoffrande medsystrar som präglade bilden av sjuksköterskan, sen var det Vita serien och andra läkarromaner som dominerade och så kom Sonja Åkesson och slog hål på den myten med sin snällsöta satiriska dikt –Ska bli sjuksyster jag, tralala… och nu är det dags för Örebro Länsteater att med Syrror spegla sin syn på USÖ som arbetsplats.

Annons

Ungefär så tänkte jag inför lördagens premiär av Syrror men hamnade i en revyliknande föreställning med svart botten och skruvad situationskomik.

Lite av den vita romantiken har satt sina spår men Florence är långt borta när teatern ska spegla 2000-talets sjukhusmiljö. Vi får möta sjuksköterskor, läkare och patienter som alla är ungefär lika frustrerade, stressade och plågade. Patienterna därför att de flyttas runt eller skickas hem eller lämnas till sitt öde och personalen därför att de hukar under sparkrav, omorganisationer och förnyelsearbeten. Det är ingen munter bild som Camilla Blomqvist som pjäsförfattare och Tereza Andersson som regissör ger av livet på en avdelning. Och kanske inte heller helt realistisk.

Sjukvårdsbiträdet Inger (Malin Berg) hör till dem som får betala priset för rationalisering och sparkrav i vården – hon stressar livet ur sig och inte blir det bättre av att hon har en sjuk, dement mamma och en familj som låter henne ta hand om det mesta. Malin Berg gör ett både roligt och inkännande miniporträtt av en sliten, plikttrogen och flitig äldre kvinna.

Är Inger grå och kutig,

så är Renate, överläkaren snygg, elegant och flott. Hon spelas alldeles utmärkt av Isabelle Moreau som tar ut svängarna rejält i bästa farsstil men ändå lyckas individualisera sin personage och visa sprickorna i fasaden. Veronica Björnstrands Hjördis är lika fräck och självsvåldig som Inger är undfallande och vänligt vårdande medan Maria Simonsson spelar den kaxiga men i grunden osäkra avdelningssjuksköterskan Anki, vars uppgift det är att hålla samman personalgruppen och få den att följa regler och nymodigheter. Otacksamt.

Vidare är där Peter Jansson som manlig sjuksköterska med kärleksbekymmer och så Linus Lindman som den lite bleke men snälle läkaren. Gunilla Ericsson, Annikki Kekki och Bo Larsson spelar patienter. Alla tre offer för en sjukhuspolicy som inte precis sätter människan i centrum.

Mer läsning

Annons