Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsning – en ny gren för ÖSK ungdom

Vårens seriespel har precis börjat. Men för grabbarna i ÖSK ungdoms pojkar 02-lag är det inte bara fotbollsmatcher som väntar. De är först ut i ”Läsmatchen”, en tävling för att stimulera läsning bland idrottsungdomar i länet.

Annons
Pelle Blohm berättade om sina erfarenheter av eget läsande för ungdomarna i ÖSK Ungdom under upptaktsträffen för ”Läsmatchen”.

Örebro. Fredag eftermiddag och gråkallt. Regnet hänger i skyarna ovan ÖSK Ungdoms klubbhus på Söder där ett 30-tal ungdomar och ledare bänkat sig för att lyssna på Pelle Blohm, tidigare fotbollspelare, NA-krönikör och sportkommentator, och om hans förhållande till läsning.

Skinkmackorna på borden försvinner en efter en medan Pelle berättar om uppväxten i Markbacken, om föräldrarna som hade kiosk vid Trängens idrottsplats och om hur han mest läste Buster, Fantomen och andra serietidningar.

– Jag kan inte påminna mig att någon läste. Jag fuskade mig genom skolan, berättar han

Det var först i 21-årsåldern som han lyckades ta sig genom en hel bok. Det var under Intertoto-cupen i Schweiz 1989. En lagkamrat i ÖSK tyckte att han borde läsa Mario Puzos ”Gudfadern”.

– Det var en magisk upplevelse. Jag gick från ingenting till allt på bara några dagar. Veckan därpå, i Israel, läste jag nästa bok ”Sicilianaren”.

Träffen i ÖSK Ungdoms klubbstuga är den första i projektet ”Läsmatchen”. Ida Josefsson, som är projektledare på Sisu idrottsutbildarna, berättar att Statens kulturråd anslagit 200 000 kronor till satsningen.

– Studier har visat att en fjärdedel av pojkar under 15 år har svårt att ta till sig skriven text. Det kan bli ett stort demokratiskt problem i framtiden och här kan vi inom idrottsrörelsen vara en viktig medspelare, säger hon.

I Örebro län finns över 700 registrerade idrottföreningar hos Riksidrottförbundet. Samtliga kommer att bjudas in och erbjudas lästräffar där förebilder, till exempel lokala idrottstjärnor, berättar om sitt läsande. Sisu delar ut bokpåsar och som avslutning bjuds ungdomarna in till Läsmatchen där olika lag och föreningar kan tävla mot varandra.

– Alla får läsa en förutvald bok och sedan svara på frågor. På så sätt samlar man poäng till sitt lag, berättar Ida Josefsson.

Theodoros Koutakis, tränare i ÖSK ungdom, tycker att Läsmatchen är en smart aktivitet. Han berättar att killarna i P02-laget har en bra sammanhållning. De brukar ha lagkvällar och har åkt på landskamper tillsammans, så förutsättningar är goda att även få bra uppslutning kring Läsmatchen .

– Det är bra att göra andra vettiga saker tillsammans än att bara spela fotboll. Jag är ju förälder också, och vet hur trögt det kan vara att få pojkarna att läsa. Datorer och spel drar mycket uppmärksamhet, så all hjälp man kan få att öka den frivilliga läsningen är bra, säger Theodoros Koutakis.

För Pelle Blohm innebar läsningen att han fick nycklarna till språket och förmågan att själv börja skriva och uttrycka sig. Den förmågan var av avgörande betydelse när han efter den aktiva karriären kunde få jobb, bland annat som expertkommentator i tv.

– Språket ger oss självförtroende och makt över våra egna liv. Och språket kommer via läsningen, förklarar han för killarna i P02-laget.

Han menar att språklig förmåga även kan vara viktig för att lyckas i drottskarriären.

– Den som jobbat väldigt mycket med sitt språk kommer fram bättre. Tv och media gillar den spelare som kan förklara matchen efteråt på ett bra sätt. Även där är det en fördel att ha språket med sig, tipsar Pelle Blohm.

Ida Josefsson är Sisus projektledare. Här tillsammans med Theodoros Koutakis, tränare i ÖSK ungdom.

Mer läsning

Annons