Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Last stop Fruitvale station

Annons

DRAMA. Om man inte är bekant med det verkliga fallet Oscar Grant, som i USA har skapat debatt om rasism och fördomar, kan de första bilderna ur "Last stop Fruitvale station" till en början vara lite svårtydda.

Med en skakig mobilkamera filmas en obehaglig situation på en tågstation. Det är ett gäng svarta unga killar som tvingats ner på marken av polisen. Stämningen är hetsig och plötsligt hörs en smäll. Så småningom får vi klart för oss att stationen, som ligger i San Franciscos Bay area, heter Fruitvale station och smällen är ett skott som träffar den unge Oscar Grant. Förövaren är en vit polis.

Händelsen ägde rum tidigt på nyårsdagen 2009 och i den här filmen får vi i dramatiserad form följa vad som ska bli Oscars sista dygn i livet, fram till den situation som eskalerar så ödesdigert.

När vi vet hur det slutar ligger utmaningen i att fylla de givna ramarna med innehåll som engagerar ändå och det lyckas debuterande regissören Ryan Coogler med. När vi dessutom redan på förhand vet att slaget är förlorat blir varenda scen extra laddad.

Nyårsaftonen börjar också ironiskt nog med att Oscar försöker ta sig i kragen och lämna livet som otrogen strulig knarklangare bakom sig. För att understryka att vi har att göra med en i grund och botten schysst kille får vi se Oscar gulla med sin dotter, förklara sin kärlek till flickvännen, slänga bort knark han annars lätt hade kunnat sälja och bli ledsen när en för honom okänd hund blir överkörd och dör.

Det låter kanske överdrivet gulligt och ibland är det på gränsen. Men det funkar och i slutändan blir det svårt att inte bli otroligt berörd av det här orättvisa ödet. Det är mycket tack vare Michael B Jordan ("The wire", "Friday night lights"), som är alldeles lysande bra i huvudrollen.

Mer läsning

Annons