Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt publiken få vad den vill ha

Annons
TOFFLOR OCH HUMOR. Med sommarhälsningar från bandet, fyndiga ordformuleringar och charmigt mellansnack stod Gunnar Danielsson för distans och humor vid årets parkfest i Nora.

Le nu fint allihop! Och så vinkar ni.

Gunnar Danielsson står i kvällsljuset på Teaterladans scen i Nora folkets park med sin kamera riktad ut mot den sittande publiken.

-Jag vill dokumentera mina trogna fans och minnas er när jag slår igenom vid 80.

I typisk rocksuit med svart som dominerande färg och med svarta solglasögon står han alldeles ensam på scenen. I sandaltofflor och med förinspelad musik.

Och jag tänker: Äntligen!

Äntligen en medelålders manlig musiker med rötter i proggen som har distans och driver med sig själv. Lite i alla fall.

Parkfesten i all ära, men den är gubbig och den är manlig. Och självupptagen. Inte minst vad gäller huvudakterna. Duktiga musiker av kvinnligt kön representerades i år nästan uteslutande bland de yngre och mindre kända artisterna. Så har det varit sedan Parkfestens start 2008. De kvinnliga huvudakterna går att räkna på ena handens fingrar.

Parkfesten är med andra ord inget undantag bland svenska festivaler. Tyvärr.

Det är ett problem med Noras egen festival.

Det andra problemet är att våga välja bort. Att ha modet att fullt ut satsa på proggmusik med inslag av psykedelia och folkmusik. Parkfesten har ju fått sin stomme av publik. Den är medelålders, från norra länsdelen och med många så kallade alternativa inslag. Låt den publiken få vad den vill ha: nostalgi.

Kritikerrosade hårdrockarna Witchcraft eller indiepopbandet This Is Head har inget i Nora folkets park att göra. Det är nästan oförskämt att låta så välförtjänt uppmärksammade band spela för knappt 20 personer. Inte minst när Anders F Rönnblom band och Dan Hylander Orkester strax innan fyllt sina spelplatser med folk.

Efter sju parkfester med inte speciellt lyckat resultat i att få den unga publiken till parken, skulle det vara uppfriskande att se Parkfestens arrangörsförening ta steget fullt ut. Även om det naturligtvis skulle innebära fortsatt manlig dominans på spelschemat. Men å andra sidan finns ju Kaja Åhlander, Tintomara med bland annat Elise Einarsdotter, Eva och Sabina, Margareta Söderberg, Lena Ekman, Anita Livstrand, Turid och många fler att fråga efter. Inte minst unga kvinnliga folkmusiker.

Fortsätt gärna stega vidare också vad gäller maten: vita bönor till rödvinet och den andra 70-talsmaten. Kopiera det genomtänkta konceptet à la Stadra eller Lerbäcks teater och Nora kan få ett evenemang att vallfärda till.

Och gör det med humor, som Gunnar Danielsson gör.

Mer läsning

Annons