Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lerbäcksteatern satsar åter på fars

Lerbäcks teater är rutinerade deckarskådespelare, men sedan fyra säsonger är det nya bud.  Föreställningen ”Dubbeltrubbel" är ännu en fars i den nya tidens mode.

Annons

Kommunalrådet Bror skjuter av misstag en jättepanda som har rymt från stadens zoo. För att rädda opinionssiffrorna från att krascha lagom till nyvalet planerar partikollegan Björn att Bror ska hålla ett tal på Djurens dag. Men då får Bror ett samtal. Det är en eldig italienska som Bror träffade för 18 år sedan. Hon kräver att Bror och hon ska ses precis samma tid som han ska hålla sitt tal.

Scenografi från den förra pjäsen på Lerbäcks teater står fortfarande kvar i farstun. Trots detta är repetitionerna inför farsen ”Dubbeltrubbel” i full gång på den lilla scenen.

– Jag läste att definitionen av en fars är en pjäs som har högt tempo för att täcka eventuella logiska luckor, säger Jenny Gille, skådespelare och ägare till teatern.

Vill ha mycket på spelOch högt tempo, med många vändningar, är det sannerligen. Bror får reda på att han har en artonårig son. Han måste träffa italienskan som annars säkerligen kommer berätta detta för hans fru. Han måste välja mellan sin fru eller att vinna valet. Hur ska Bror kunna vara på två platser samtidigt? Han har ju i och för sig en vän som är ganska lik honom…

– Vi ville skriva en pjäs som handlar om någon med starka motiv, med mycket som står på spel, säger Johan Gille, regissör, skådespelare och även han ägare till Lerbäck.

Lerbäcks teater är sen tidigare kända för sina deckargåtor. Men under de fyra senaste säsongerna har de även spelat farser.

– Folk tror att en fars är lite samma sak som buskis. Det är många som kommer hit och ser våra pjäser och efteråt säger de ”jag gillar ju inte fars, men det här var ju faktiskt bra”.

– När vi skriver manus till farserna kommer vi först på förutsättningarna och sen funderar vi ut vad det värsta som kan hända är. Vi kommer på massa sjuka idéer och absurda situationer som vi sedan bakar ihop, säger Johan som har skrivit manus tillsammans med Peter Nyström.

Stor inlevelseEnsemblen spelar upp ett stycke ur pjäsen på den halvfärdiga scenen med manuspapprena i högsta hugg. Och trots att repetitionerna ännu är inne i en tidig fas är det med stor inlevelse och det bjuds på många skratt.

Fredrik Andersson som spelar både rollerna som Bror och hans dubbelgångare springer omkring uppe på scenen. Dubbelgångaren ska precis få en makeover för att bli så lik Bror som möjligt. I slutändan kan inte ens Brors fru skilja dem åt.

Det röda huset med de vita knutarna där repetitionerna hålls invigdes i oktober 2008. Tidigare har Lerbäcks teater satt upp pjäser på ett litet hotell i trakten, men för att utveckla verksamheten byggdes det nya huset.

I lokalen finns det inte bara en scen utan även flera långbord och stolar. Det får plats ungefär 100 gäster. Konceptet är att kombinera mat med teater.

– Det är nog enklare att få med sig sin man när det är mat inblandat också. Vi bryter lite det klassiska teatermönstret när vi skådespelare även serverar maten, säger Jenny.

”Dubbeltrubbel” har premiär på fredag på Lerbäcks teater, och spelas som kortast till den 17 mars.

Mer läsning

Annons