Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ligg med mig

Annons

KOMEDI. Upplägget låter kanske inte så originellt. ”Ligg med mig” är nämligen en växa-upp-historia om några ungdomar i en liten håla på landet. Här råder kompakt tristess kryddad med tonårsfylla och trevande osäker kärlek. Allt är dåligt och det enda som fattas är att någon frustrerat ska utbrista ”jag vill knarka”. Framförallt handlar ”Ligg med mig” om ung kåthet. Huvudpersonen vill bara en enda sak, att få ligga. Som sagt, det låter kanske ganska, ska vi kalla det ”gjort”.

Men ändå är det inte så. För tvisten i denna charmiga norska landsbygdskomedi är att huvudpersonen är en tjej. Alma är 16 år och fördriver tiden med att ringa sexlinjer och fantisera vilt. Även om hennes sexualitet snarare beskrivs som gullig än farlig så räcker det ändå långt bara med en kvinnlig huvudperson för att allt ska kännas fräscht och kul.

Helt ostraffad förblir hon naturligtvis inte. När hennes span, den populäre Artur, drar ner byxorna och i ett bisarrt ögonblick petar på henne med sin penis, blir hon genast kallad Pitt-Alma av hela skolan.

Utstött försöker hon få de om möjligt ännu tråkigare dagarna att passera och även om hon är coolare än de flesta så pallar Alma till slut inte trycket utan rymmer iväg till Oslo för att andas ut hos sin syster ett slag.

Filmen är fylld av udda existenser och sköna kids, som spelas med utsökt fingertoppskänsla av de unga skådespelarna.

Filmen har en säregen humoristisk ton som landar någonstans mellan ”Ghost world” och ”Fucking Åmål” och den bevisar ännu en gång denna höst att norskt är riktigt hett.

Mer läsning

Annons