Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Live at heart blir större

Musikfestivalen Live at heart tar ett par ordentliga steg mot att bli en mångfacetterad kulturfestival. Nu är det klart att en street art-festival ska arrangeras och att Örebro filmklubb flyttar sin filmfestival till samma vecka.

Annons
Mark Andersson och Elin Hector på Kulturhuset arbetar för att skapa en ny gatukonstfestival i Örebro.

Flera aktörer arbetar just nu med att få till en gatukonstfestival i Örebro. Företrädare för Kulturhuset, Konsthallen, Brädcentralen, Open art och Live at heart är engagerade.

För tillfället fungerar Mark Andersson på Kulturhuset som spindeln i nätet för projektet som är i sin linda. Örebro konsthall är bokad under Live at heart-veckan, men mycket mer konkreta planer än så finns inte än.

– Det är jätteroligt att vi kör det samtidigt. Jag tror det kan bli jäkligt häftigt, säger Mark Andersson till NA.

Johannes Nilsson som arbetar med Live at heart var med tidigt i diskussionerna om att samköra musikfestivalen och street art-festivalen. Förhoppningsvis ska konsten och musiken integreras och en scen planeras inne i Konsthallen.

– Det kommer att bli mycket intressant och spännande att ha en scen här inne, kommenterar konsthallschefen Anna-Karin Wulgué.

– Här ska vi också försöka ha föreläsningar och samtal, berättar Anna-Karin Wulgué.

Mark Andersson förklarar att street art kan vara allt från att virka in en lyktstolpe eller sätta upp en pärlplatta till att måla en hel vägg eller visa en video offentligt. Det är konst i det offentliga rummet helt enkelt. Men vad är då skillnaden mellan en street art-festival och Open art som arrangeras i Örebro? Mark Andersson och hans kollega Elin Hector förklarar att Open art är en utställning där etablerade konstnärer ställer ut i det offentliga rummet, något de kanske inte har gjort tidigare (även om vissa street art-konstnärer deltagit i Open art). Under street art-festivalen vill de två lyfta fram konstnärer som har sitt ursprung på gatan.

Planen är att etablerade gatukonstnärer ska ha en utställning inne i Konsthallen. Förhoppningsvis får de även tillgång till några av stadens fasader som kan smyckas med konst. Det finns även en ambition att arrangera workshops på torgen där den som är nyfiken på street art kan komma och prova på.

Förutom livekonserter och utställningar med street art kommer man att kunna se indiefilmer under årets Live at heart.

Idén att flytta Örebro filmfestival från oktober till början på september kommer från Åke Lundström, tidigare vd på Filmregion Stockholm-Mälardalen och nybliven ordförande för Örebro filmklubb.

– Det är lika bra att slänga på mer ved där det brinner, säger filmklubbens ordförande Åke Lundström.

Tanken är att skapa en mötesplats för filmbranschen, precis som Live at heart gör med folk inom musikindustrin.

– Det blir en möjlighet för oetablerade filmskapare att visa sina filmer och skapa kontakter med investerare och distributörer, säger Lundström som har ett stort kontaktnät efter sina många år i branschen.

Anders Damberg på Live at heart nappade direkt.

– Jag känner Åke sedan många år så jag vet att det händer grejer när han säger något. Det är ingen bullshit, liksom. Och det här är något som saknas i filmbranschen, säger Damberg.

Det finns ingen risk att publiken inte räcker till, med både filmer och konserter samma helg?

– Jag ser det inte som att de konkurrerar med varandra, snarare kompletterar. Det är lite olika publik.

Mer läsning

Annons