Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna: Juryn kunde inte motstå Malins "Fields of gold"

Hennes varsamma tolkning av Eva Cassidys klassiska ”Fields of Gold” banade vägen. I morgon kväll sjunger årets lokalartist Malin Stoetzer på ”O helga natt” i Örebro, säkert påhejad av många dagisbarn och deras föräldrar. Hon är ju deras ”Musikmalin”.

Annons

När NA träffar Malin har några veckor passerat sedan omröstningen i P4 Örebro. Det första bruset och overklighetskänslan har lagt sig och i stället har tankarna krupit sig på: Klarar jag det här? Tänk om jag blir sjuk?

– Det är så typiskt mig. Jag saknar ju erfarenhet och har i grunden ganska lågt självförtroende.

Fast det där med ”saknar erfarenhet” bör nog tas med två rejäla nypor salt. För solist har hon varit i många sammanhang. Det dåliga självförtroendet till trots har hon föredragit solistrollen framför ”en i kören”. Så situationen är inte ny och hon vet att hon kan hantera den.

– Jag försöker verkligen bara ta en dag i taget och följa arrangören Richard Kennetts råd: ”Go with the flow”.

Vi har valt församlingshemmet i Glanshammar som plats för intervjun. Det var här, i barn- och ungdomskörerna och som pianoelev till tidigare kantorn Eva Lena Svanberg, som lusten till sången och musiken växte. Fast egentligen hade det börjat redan i småbarnsåren.

Båda föräldrarna är musikaliska och för båda är känslan det viktigaste, men de fokuserar på lite olika saker, berättar Malin.

– Pappa bryr sig inte om text utan mer om melodi och harmonier. Mamma har däremot hjälpt mig att se det viktiga i en text och hur man bäst förmedlar den i ofta lite ”udda” låtar.

Det var under tragglandet med piano som hennes lärare också upptäckte Malins röst. ”Satsa på sången också, för det har hon”, uppmanade hon mamma Veronika och Malin själv, som alltid haft svårt med notläsningen, märkte också att i sången kunde hon slappna av på ett annat sätt. Släppa kraven.

Så när det var dags att börja högstadiet var valet självklart: musikprofil på Olaus Petriskolan. Första solot, en gospel i skolans aula, blev en enorm kick. Så stor publik, alla uppskattande ord. Malin märkte att hon nådde ut. Berörde.

På Risbergska skolan, under Björn Johanssons ledning, blev det ytterligare finputs och så småningom, en plats i vokalensemblen.

Efter gymnasiet valde Malin att börja jobba. I dag är hon vikarie på förskolan i Lillkyrka. Där är hon ”Musikmalin” med alla barnen och de har intensivt följt hennes resa i ”O helga natt”-omröstningen. Radion har stått på.

– Men jag tvekade in i det sista om jag skulle anmäla mig, berättar hon.

Juryn upptäckte Malins version av ”Fields of gold” bland 56 sökande och hon valdes ut som en av tolv till slutaudition. Men där höll det på att gå riktigt illa. Malin hade tappat rösten, men med kurer av cayennepeppar, ingefära och honung, lyckades hon ändå få till ett starkt, men lite hest, framförande.

Hon är tacksam för alla röster hon fick (48 procent).

Genom ”O helga natt” har hon också fått fart på sjungandet igen efter de intensiva skolåren. Hon har annars mest jobbat – och rest, bland annat till Sydafrika där hon arbetat som volontär på en lejonfarm, men också till Indien där hon har två fadderbarn.

Vad ”O helga natt” kommer att innebära får framtiden utvisa. Hon har en dröm om att bli psykolog, men just nu vet hon inte.

– Det är först nu jag verkligen förstått hur viktig musiken är, säger Malin Stoetzer.

(Läs hela reportaget i lördagens papperstidning eller tidningen som pdf)

Mer läsning

Annons