Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin Berg fick NA:s kulturpris

En lycklig pristagare tog emot Nerikes Allehandas kulturpris 2011. Malin Berg vill använda prispengarna till att vidareutbilda sig inom röst och sång.

Annons
Malin Berg.

När dörren går upp till konferenslokalen på USÖ tar det några sekunder innan Malin Berg förstår att det är hon som har fått Nerikes Allehandas kulturpris 2011. Med stora förvånade ögon tittar hon på den samlade presskåren från NA. Sen spricker ansiktet upp i ett stort leende.

– Men vad roligt. Vad glad jag blir.

Dagen har börjat ovanligt tidigt för skådespelaren Malin Berg. Hon steg upp klockan fem. Det händer mycket sällan. Vanligtvis börjar de vid 10-tiden på teatern. Nu förbereder de sig inför en ny pjäs som har premiär i slutet av februari. Den heter ”Syrror”, handlar om vården och har vuxit fram i samarbete med personal på USÖ.

Malin Berg ska spela undersköterska och måste kunna bädda, mata och tvätta så att det ser trovärdigt ut på scenen. I två dagar har hon gått bredvid undersköterskan Maria Forsström för att lära sig hur de gör.

Dagen började med morgonmöte och sedan fortsatte den med bäddning, tvättning, blöjbyten, matning och samtal.

– Undersköterskorna har ett otroligt viktigt yrke. Framför allt i bemötandet och samtalen med patienterna, säger Malin.

Men vid lunchtid tyckte Malin att Maria betedde sig konstigt. Hon upprepade saker de redan gjort. Sedan kom avdelningsföreståndaren och ville att Malin och Maria skulle komma med henne och prata enskilt. Malin hann bli orolig. Hade hon gått över gränsen på något sätt, gjort något hon inte borde, inte skött hygienen?

Att det handlade om att hon skulle bli överraskad med NA:s kulturpris hade hon inte en tanke på.

Men glad blir hon. För Malin Berg betyder bekräftelsen mycket. Hon ifrågasätter ständigt sig själv och strävar hela tiden efter att förnya sitt uttryck. Finast respons får hon från folk på gatan. Det är en av fördelarna med att vara skådespelare på landsorten, menar hon. Hon får ständig feedback i det direkta mötet med publiken.

Att få ett pris är också betydelsefullt.

– Det känns bra att även ni som kulturarbetare uppskattar mitt arbete.

Sedan understryker hon att hela teatern är delaktig i priset. Föreställningarna är lagarbeten. Hon nämner några av de personer som betytt mycket för henne:

– Gunilla Orvelius är en otroligt viktig spegel för mig. Terje Maerli lärde mig mycket om textläsning och David Carmel har påverkat både mitt liv och min teaterkunskap.

Malin Berg har varit Örebro länsteater trogen i 25 år, trots andra erbjudanden. Varför?

– Det har varit ett enkelt val. Familjelivet är oerhört viktigt för mig. Jag vill vara en närvarande mamma.

Nu ska hon fira priset med tårta först på avdelning 83 på USÖ därefter med kollegorna på teatern. Prispengarna vill hon använda till vidareutbildning inom röst och sång.

NA:s kulturpris

1980 delades det första kulturpriset ut till konstnären Karl Axel Pehrson. Prissumman är idag på 50 000 kronor.

I stadgarna står att det ska gå till en eller flera personer i NA:s spridningsområde ”i ett aktivt skapande skede av hög klass inom något eller några av de traditionella konstnärliga områdena, eller är aktivt och framstående inom forskning på något eller några nämnda områden. Även den eller de som främjat sådan verksamhet kan belönas”.

I juryn sitter NA:s kultur- och nöjesredaktion samt tidningschefen Ulf Johansson.

Mer läsning

Annons