Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Stenmarck riskerar fängelse

Folkkära, framgångsrika och misstänkta för skattebrott. Nu närmar sig åtal för Lotta Engberg och Martin Stenmarck. Straffet kan bli upp till två års fängelse.

Annons

Sedan 2010 utreds de folkkära artisterna Martin Stenmarck, med bakgrund i Örebro, och Lotta Engberg, ursprungligen från Laxå, av Ekobrottsmyndigheten (EBM). De är misstänkta för att ha smitit från skatten i en härva som omfattar ett stort antal svenska artister förknippade med bokaren Bruno Tillander. Enligt förundersökningen ska artisterna ha fått betalt för en rad framträdanden men aldrig betalat skatt för sina inkomster. Själva menar de att de bara fått reseersättning.

Förbereder åtal

Nu förbereder sig åklagare Arne Fors i Stockholm för att väcka åtal mot Martin Stenmarck och Lotta Engberg.

- Förundersökningen är färdig och har skickats iväg för delgivning. Om de inte inkommer med ytterligare uppgifter som vi måste ta ställning till så kommer jag att väcka åtal i slutet av nästa vecka, säger han till TT Spektra.

Lotta Engberg och Martin Stenmarck misstänks för att ha undanhållit stora summor från skatteverket. Exakt hur stora vill inte åklagaren gå in på. Expressen har tidigare rapporterat att Lotta Engberg blivit upptaxerad med nästan 1,4 miljoner kronor 2010 och i Martin Stenmarcks fall skulle det ha handlat om en upptaxering på 800 000 kronor, plus skattetillägg.

- Jag kan inte gå in på exakta siffror men de skatteundandragna beloppen ligger inte på de siffror som förekommit i tidigare artiklar, säger emellertid Arne Fors.

Kan bli böterStraffskalan medger påföljder på upp till två års fängelse om artisterna skulle dömas. Arne Fors poängterar dock att straffen kan bli lindrigare.

- De är tidigare ostraffade och alternativ till fängelse kan vara villkorlig dom med samhällstjänst eller villkorlig dom med böter, säger han.

Till och med måndagen den 24 oktober kan Martin Stenmarck och Lotta Engberg försöka påverka åklagaren genom att åberopa nya vittnen eller lämna in ytterliga uppgifter. Gör de inte det väntar åtal.

- Vi uttalar oss inte om det här över huvud taget, säger Patrik Ehlersson, Lotta Engbergs manager och äkta make.

TT Spektra har även sökt Martin Stenmarck, men inte heller han vill kommentera ett eventuellt åtal. Såväl Lotta Engberg som Martin Stenmarck har tidigare nekat till brott.

Mer läsning

Annons