Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metal i dagarna två

Halvvägs till nästa års Metallsvenskan dyker festivalen Super Rock Weekend upp. Fem band under två dagar i Kulturhuset, som arrangören Kimmo Kirvesmäki benämner som en av Örebros snyggaste konsertlokaler.

Annons
Pain, Monster Magnet och arrangörerna Jan Larsson och Kimmo Kirvesmäki.

Bandet Pain, som spelar på lördagen, hade arrangörerna Kimmo Kirvesmäki och Jan Larsson redan bokat sedan tidigare. Sedan föll det som naturligt att göra en minifestival när amerikanska stonerbandet Monster Magnet tillkom.

–Metallsvenskan är vårt största arrangemang och det känns kul att hålla den vid liv under hösten också. Vi berättar vilka band som är klara inför den stora festivalen och avrundar året med ytterligare en schyst festival. Folk tycker säkert att det är kul med en inomhusfestival på hösten, säger Kimmo Kirvesmäki.

–Tanken är att vi ska fortsätta med festivalen varje höst. Metallsvenskan och Super Rock Weekend ligger på var sin halva av året, därför kändes november bra rent tidsmässigt, fortsätter Jan Larsson.

Rent musikmässigt blir festivalen uppdelad i två genrer de olika dagarna, berättar de båda arrangörerna.

–Fredagen blir mer rock och stoner. Black Spiders, som spelar innan Monster Magnet, befinner sig också i hårdrock/rock-genren som är mer tung. Lördagens uppställning med Pain och Raubtier är mer metal, de ligger närmare varandra i den genren. Även om de två banden inte låter helt lika så gillar respektive fans med stor sannolikhet det andra bandet samma dag. Medan de som gillar The Peepshows och Monster Magnet kanske inte tvunget gillar Pain, därför är det bra att vi löst det med endagarsbiljetter, säger Kimmo Kirvesmäki.

I och med Super Rock Weekend gör Kimmo och Jan comeback i Kulturhusets lokaler.

–Vi körde tre spelningar i Kulturhuset under en höst för några år sedan med Volbeat, Nile och Haunted. Då hade vi problem med akustiken, bland annat med det illalåtande ekot, men det ska vara åtgärdat nu, säger Jan Larsson.

Kimmo Kirvesmäki tycker att Kulturhuset är en av Örebros snyggaste konsertlokaler.

–Jag gillar lokaler med balkong, det ger något extra. Det är en bra lokal att ha spelningar i innan banden växer sig alltför stora. Jag har bott på norr och älskar stadsdelen. Vi vill och kommer att göra mer saker i Kulturhuset framöver.

Att dela Kulturhusets lokaler med Kulturnatten under fredagen ser de båda som något positivt.

–Det blir mer puls. Det är två separata entréer och spelningar på separata scener. Vi kör 18 år som åldersgräns. Det är lite speciellt här i Kulturhuset, i andra lokaler kan man ha ett stängt ölrum och ändå ha en 13-årsgräns. Foajén kommer att bli en bar med dj:s som spelar, säger Kimmo Kirvesmäki.

– Pain och Monster Magnet har många fans som är över 30, de vill kunna ta en bärs i samband med en konsert. Festivalkvällarna tar inte slut med spelningarna och med ett dj-set hoppas vi kunna hålla kvar lite folk, fortsätter Kimmo Kirvesmäki.

Janne Larsson och Kimmo Kirvesmäki på Super Rock Weekends scen på Kulturhuset.

Mer läsning

Annons