Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Move Outside - ett rörligt konstverk under Open Art

Ibland är det bra med kort tid för skapande. På bara fyra dagar har dansarna och musikerna i projektet Move Outside satt ihop sin föreställning och i dagarna har de föreställningar i Örebro Askersund och Nora.

Annons
Intensiv vecka. Dansarna och musikerna i projektet Move Outside har snabbt satt ihop sin ”danskonsert”. I dag kan örebroarna se resultatet och i morgon fredag och lördag ges delar av föreställningen i Askersund och Nora. T v musikerna Anja Strautmanis , cello, Robin Mossberg, bas och Simon Andersson, trummor. T h dansarna Philip Berlin, Sofia Calizaya, Jonathan Bringert och Johannes Lindh.

Tanken med att synliggöra dans mitt i folkvimlet är inspirerad av Open Art. Linn Ragnarsson, projektledare och dansare, berättar att hon fick uppdraget av länets danskonsulent, Mia Eklund, i våras och tände till direkt.

– Jätteroligt. Jag såg det som en möjlighet att bjuda in personer som jag gärna vill jobba med, ett roligt tillfälle att ta till vara på.

Samtliga medverkande, sju dansare och fyra musiker, har koppling till Örebro. De har utbildat sig på olika håll och är i dag yrkesverksamma. Move Outside har blivit en möjlighet att under en intensiv vecka återstifta bekantskapen och dessutom få jobba i Örebro.

Repetitionsarbetet inleddes i söndags. Varje deltagare hade i förväg fått i uppdrag att komma med var sin idé till föreställningen. Dessa har nu bearbetats och satts ihop till ett halvtimmesprogram, en slags ”danskonsert” där numren under processen smälts samman.

– Ett fantastiskt roligt sätt att arbeta. Vi har alla så olika erfarenheter och alla har tänkt så sjukt olika vägar. Det hela blir väldigt oförutsägbart, säger Johannes Lindh, dansare som efter sin utbildning i Sverige slagit sig ned i Rotterdam och i dag har hela Europa som arbetsfält.

Den korta startsträckan är inget problem. Linn och Johannes tycker båda att det varit en kreativ utmaning i att snabbt finna lösningar i de situationer som uppstår.

Även musikerna har bidragit med idéer.

– Vi försöker tillgodose dansarnas önskemål men har också haft förslag på hur rörelserna kan gå till, berättar Gaianeh Pilossian, fiol, som utbildat sig i orkesterspel vid musikhögskolan i Göteborg.

Den lilla ensemblen, två stråkar, bas och trummor, innebär också utmaningar.

– Vi använder tidigare skriven musik i en massa olika genrer som vi omarbetat och fyllt på med egna groove. Det blir många popreferenser och nästan lite parodiskt.

Tanken är att musiken och rörelsen ska bli en mötesplats där olikheter sammanflätas. Lyhördhet, risktagande, lek och individualitet är nyckelorden när det halvtimmeslånga rörliga konstverket Move Outside tar form.

– Det är en kollektiv process där vi alla är oerhört öppna och ödmjuka inför varandras kunskaper, säger Linn Ragnarsson.

Fotnot: Move Outside genomförs i samarbete mellan Örebro läns landsting, Örebro, Askersunds och Nora kommuner, Ljusstråk, Risbergska skolan, Fröjdans och Open Art. I morgon fredag kl 12 ges föreställningen vid terrassen mitt emot Slottet i Örebro.

På fredag kl 17 ges även delar av föreställningen i hamnen på Stora torget i Askersund och på lördag kl 12 i Bryggeriet, Nora.

Mer läsning

Annons