Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mud

Annons

DRAMA. Det amerikanska Södern är en magisk plats - åtminstone i fiktionen. Sydstaternas glesbygder skildras ofta som ett slags hotfullt sagoland, ett vilt och vackert landskap där främmande faror lurar i skuggorna. Inte konstigt att "True blood"-författaren Charlaine Harris valde att befolka det med vampyrer, varulvar och skogsväsen.

Det är också en av USA:s fattigaste regioner, och kombinationen av armod och mystik är en spännande utgångspunkt för film. Det visade förra årets stora Oscarssnackis "Beasts of the Southern wild", där sexåriga Hushpuppy berättar om sin både torftiga och sinnliga tillvaro i det orkanhärjade Louisianadeltat.

Jeff Nichols "Mud" är en slags lightversion av den filmen. I centrum står 14-årige Ellis, som bor med sina föräldrar i en hemmabyggd husbåt på en grumlig flod i Arkansas. På en ö i närheten har vädrets makter placerat en båt uppe i ett träd, och när Ellis och bästa vännen Neckbone ska utforska den stöter de på Mud, en man på rymmen.

Pojkarna fascineras av Mud och går med på att hjälpa honom att återförenas med sin stora kärlek, Juniper. Men med bygden kryllades av blodtörstiga prisjägare befinner de sig snart i livsfara.

Matthew McConaughey

gör ett bra jobb som den (bildligt och bokstavligt) svårfångade Mud, men får smäll på fingrarna av unge Tye Sheridan i huvudrollen. Hans Ellis är ett vibrerande knippe av starka känslor, kärv och mjuk på samma gång.

Tyvärr är filmen minst en halvtimme för lång, och den makliga sydstadslunken funkar dåligt som tempo för en kriminalhistoria. Bitvis blir den också lite väl mycket av en "Stand by me"-wannabe. Då var Nichols förra film, "Take shelter", betydligt mer originell.

Stämningen är det dock inget fel på - från det ständigt närvarande ljudet av vatten till den klibbiga värmen som strålar ut från bioduken. Den placerar oss bland särlingarna och enstöringarna som befolkar det andra USA, fjärran från New Yorks hipsterkultur och Kaliforniens glättiga yta, i den magiska Södern.

Mer läsning

Annons