Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

At the gates

Annons

DÖDSMETALL. Historien är ju välkänd vid det här laget - under ett par år i början av 1990-talet gjorde At The Gates ett outplånligt avtryck i den hårda musikvärlden. Göteborgsbandets fjärde album, "Slaughter of the soul" från 1995, satte ramarna för den melodiska dödsmetallen och räknas sedan länge som ett mästerverk.

At The Gates splittrades ett år efter "Slaughter of the soul" men återförenades 2007 och sedan 2010 spelar de återigen tillsammans på heltid. Och nu släpps alltså "At war with reality" - bandets första studioalbum på 19 år.

Varför gör då de det här? Förmodligen för att de tröttnat på att spela samma gamla låtar om och om igen på tyska festivaler och vill ha lite nytt material att slänga in. Och At The Gates ska ha en eloge för att de varken försöker låta exakt som förr eller förnya sig för mycket, fansen lär känna igen sig. Den tekniska briljans som bandet besitter hörs i detaljerna men tar aldrig överhand, de starka låtarna får i stället stå i fokus.

Samtidigt går det inte att förbise det faktum att mycket har hänt under de senaste två decennierna. Hade "At war with reality" släppts 1997 hade den varit en smärre sensation - nu är den "bara" en bra skiva.

Mer läsning

Annons