Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batida

Annons

Angola i sydvästra Afrika är ett land som under decennier befunnit sig i krig och där kulturlivet verkat i ett mörker. Efter befrielsen från den portugisiska kolonisationen 1975 startade ett inbördeskrig och en diktatur, som inte upphörde förrän 2002. Legendomspunna artister som Bonga och Waldemar Bastos kunde återvända, men många artistkollegor hade dött under perioden.

Nu ett decennium senare blåser nya musikvindar. Seriösa skivbolaget Soundway presenterar Batida, dj och ljudingenjör, som debuterar med en fascinerande mix av 1970-tals samplingar av traditionellt material och angolansk electronica, så kallad kudoro, kryddad med stilenlig rap. MCK, Circuito Feixado och Beat Laden heter några av rapparna och sångarna som agerar till de häftiga afrotechnorytmerna.

Att förena heta klubbrytmer med äldre traditioner är en skör balansgång som i Batidas händer är synnerligen lyckad. Inspirationen lär bland annat ha kommit från angolansk-portugisiske Pedro Coquenao, känd som dj Mpula. En intressant utveckling i ett land som förtjänar allt beröm.

Mer läsning

Annons