Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Kaspers till Örebro

På sitt elfte album som släpps i höst återvänder Bo Kaspers Orkester till ”rötterna”. I december kommer jazzpopbandet till Örebro.

Annons

Förra skivan ”Du borde tycka om mig” som kom 2012 präglades av sorg och skilsmässor. Sångaren Bo Sundströms lillebror hade dött i cancer och alla fyra bandmedlemmar hade nyligen skilt sig. På nya skivan är ljuset tillbaka – dock med svarta stråk.

– Allt eftersom åren går får man distans till svårigheter som inträffar. Nya skivan är gladare, helt klart, men lite svärta finns med såklart. Annars blir det liksom inte på riktigt, förklarar pianisten Mats Schubert.

Ni har gått ”tillbaka till rötterna”. På vilket sätt?

– Vi har låtit oss själva oängsligt snegla tillbaka på jazzen som allt började med. Nya skivan är inspelad live i klassiska Atlantis studio och några av låtarna skulle lätt ha platsat på vår första skiva. På förra plattan tog vi in Christian Waltz som producent, så det blev ju hans sound som präglade den. Nu är vi mer oss själva.

Men första singeln ”Sommaren” som kom härom veckan är ganska poppig?– Tja, den kan nog uppfattas så. Men vi har blås och congas med och vi spelar ganska ”lirigt” ändå.

I sommar planerar de att bara göra några enstaka spelningar i Sverige, en i Karlstad och en i Gåsemora på Fårö. Den stora turnén startar först i november. Till Örebro kommer bandet den 6 december, för att ge en konsert på det nyinvigda Örebro konserthus (endast slagna av Malena Ernman som är först ut i den nya salen två dagar tidigare).

– Vi gillade det gamla konserthuset skarpt. Där har vi spelat många gånger. Det ska bli spännande att vara bland de första som får testa det nya nu då.

Bo Kaspers Orkester som bildades 1991 består av Bo Sundström, sång och gitarr, Michael Malmgren, bas, Fredrik Dahl, trummor, och Mats Schubert, klaviatur. Samtliga har varit med sedan starten. Idéerna till nya låtar kommer oftast från Bo och Mats, men sedan jobbar de fram de färdiga låtarna tillammans och delar lika på upphovsrätten.

– Det tror jag har bidragit till att vi har hållit ihop så länge. Även om alla har sina olika roller känner sig alla delaktiga. Det finns en speciell trygghet i gruppen. Vi känner varandra så otroligt väl. Man vet alltid precis vad som kommer att hända på konserter till exempel. Men det finns också en tillåtande inställning till att sväva iväg och göra något oväntat, säger Mats Schubert.

Mer läsning

Annons