Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bob hund

Annons

POP. När slutade Bob hund att skriva sitt namn i gemener?

De gjorde det förr; en av de där detaljerna som gjorde att Bob hunds helhet var i ständig rörelse. Det kom från en pressrelease till ep:n ”Istället för musik: förvirring”, författad – som i stort sett alla av Bob hunds pressreleaser – av bandets manager Marcus Törncrantz.

”De heter bob hund, med gemener, för att det ser bättre ut än Bob Hund”, skrev han. Vi som gillade bandet visste och pekade och poängterade när någon journalist eller konsertarrangör använde en versal.

På omslaget till ”Låter som miljarder” står det BOB HUND, just så med versaler, på framsidan. Pressreleasen är underskriven av någon på distributionsbolaget Border. När de inte längre spelar en markant roll, blir det tydligt att de små detaljerna med Bob hund spelat en viktig roll för varför jag tyckt så väldigt mycket om det här bandet.

Det märks även i musiken. Att någonting inte är som det brukar. Det saknas en essentiell beståndsdel: det nyfikna, det där som plötsligt händer; en textrad eller en musikalisk irrfärd som du inte väntade dig.

Titeln till singeln ”Harduingetmankandansatill?” är som idé smått briljant – ett exempel på hur Bob hund snurrar saker ett varv extra – men som popsingel sedd är den en tråkig bagatell i jämförelse med vad Bob hund faktiskt har presterat tidigare.

I ”Osmium och iridium” sjunger Thomas Öberg ”Jag är en bank som vill bli rånad” och ”jag bor granne med ett hus av godis” ovanför ett groove som låter som en lätt uppspeedad version av Alabama 3:s ”Woke up this morning”, och jag tänker att det här är bra, det är kul, det är något jag gillar, men det är inte riktigt så bra som jag hoppats.

En karriär av så höga toppar ställer stora krav. Bob hund uppfyller dem inte.

En favorit hittar jag ändå. I fina ”Såå nära”.

Musik som kikar ut genom ett tågfönster med regnstrimmor.

Musik som fångar känslan av att vilja vara någon annanstans om man bara vågade.

Bob hund är aldrig ett dåligt band. Har aldrig varit och kommer antagligen aldrig att bli. Men jag saknar ett band som jag vet kan bättre.

Mer läsning

Annons