Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burning Heart återuppstår

Den klassiska labeln Burning Heart är tillbaka i Örebro efter ett fyra år långt uppehåll. Grundaren Peter "Babs" Ahlqvist tror på den växande digitala marknaden.

Annons
Burning Heart har bland annat gett ut skivor av Millencolin (bilden), Refused och The Hives.

Burning Heart Records som grundades i Fagersta 1993 fokuserar främst på punk, metal och hardcore. Labeln släppte till exempel de första singlarna av band som Refused och No fun at all. Efter att man signat Millencolin, 1995, flyttade Peter Ahlqvist och bolaget till Örebro, där han bland annat anställde Kimmo Kirvesmäki och Fredrik "Mudda" Johansson, i dag på Nikija respektive Conventum.

Burning Heart fortsatte att växa genom ett sammangående med Hollywood-baserade Epitaph Records. Men i mitten av 00-talet minskade skivförsäljningen drastiskt till följd av den illegala nedladdningen av musik. Och för fyra år sedan lades verksamheten ner.

– Det var tuffa år för skivindustrin och Sverige drabbades särskilt hårt. Men nu har det börjat rulla igen, mycket tack vare Spotify och andra tjänster för strömmad musik, säger Peter Ahlqvist.

Allt sedan nedläggningen har Epitaph ägt namnet Burning Heart. Men genom en uppgörelse har Peter Ahlqvist nu återfått rättigheterna, dock inte till backkatalogen.

Ett nytt kontor ska öppna i Örebro i början av nästa år och personal anställas. Arbetet med att knyta nya artister till labeln har dock redan inletts. Band som redan är klara är till exempel Bombshell rocks, Her bright skies och det legendariska punkbandet Asta Kask.

– Vi kommer främst att satsa digitalt, men även på vinylutgåvor. När vi sålde musiken på cd sålde vi skivor i cirka 25 länder. På den digitala marknaden kan intäkterna komma från över 100 länder. Musikindustrin går en ljus framtid till mötes, tror Peter Ahlqvist.

Peter

Mer läsning

Annons