Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte fiol och folkmusik mot ”iida” och indiepop

Som liten flicka i Hallsberg fick Ida Hammarbacken tidigt följa med sina föräldrar och spela fiol till Norrbyringens folkdanslag. Nu har hon släppt sin första popsingel – under artistnamnet iida.

Annons
Solosingel. ”Life will kill you” är iidas debutsingel. Fler låtar i samma stil är under arbete.Foto: Per Orchideén

1 När föddes ”iida”?

– I november förra året. Jag blev kontaktad av låtskrivarna Jerker Hansson och Joel Isaksson som går en låtskrivarkurs i Rättvik. Det var en skoluppgift i grunden som innebar att ”skapa en artist”, med allt vad det innebär: med artistnamn, styling, kläder, lansering och så vidare. Nu har det blivit en singel som ges ut av bolaget 100 Songs.

2 Vad är det för typ av låt?

– Den heter ”Life will kill you”. Man kan väl säga att det är indiepop, även om jag inte är så förtjust att passa in musik i olika fack.

3 Hur har responsen varit?

– Enbart positivt än så länge. Den har gått riktigt bra på Itunes och så. Sedan har tydligen det stora amerikanska skivbolaget Def Jam hört av sig och varit intresserade. Men det vågar jag knappt prata om. Det känns så otroligt stort att någon där ens lyssnat på låten.

4 Berätta om artistnamnet?

– Det ingick som sagt i projektet att skapa ett sånt. Jag ville inte ta något konstruerat. Det här kändes speciellt, men ändå nära mig själv.

5 Vad blir nästa steg?

– Vi planerar att göra fler låtar ihop, gärna med lite mer inslag av folkmusik. Jerker och jag har samma syn på både musik och politik. Jag känner mig verkligen trygg ihop med dem.

6 Vad har du för förebilder?

– Joni Mitchel är en stor inspirationskälla. Bland svenska artister lyssnar jag mycket på Salem Al Fakir och Veronica Maggio.

7 Annars började det med folkmusik?

– Ja. Båda mina föräldrar spelar folkmusik. Jag började spela fiol när jag var fem år i Hallsberg. Sången tog senare över mer och mer på högstadiet.

8 Sedan blev det Risbergska?

– Ja, jag med i vokalensemblen och vi fick göra flera spännande resor och tävla. De åren var en välsignelse. Efter gymnasiet jobbade jag inom hemtjänsten ett år innan jag flyttade till Stockholm där jag leder lite olika körer och frilansar som sångerska.

9 Vad är det för körer?

– Jag har en gospelkör som heter Rainbow gospel. Och så är jag med i en vokalgrupp med fyra tjejer som heter Iris. Vi sjunger poplåtar à cappella.

10 Vad har du annars för planer för sommaren?

– Jag ska gifta mig i augusti så det blir väldigt mycket fokus på det. Två stora saker i mitt liv sker denna sommar. Min debutsingel kommer ut, och så gifter jag mig. Jag känner mig väldigt ödmjuk inför båda.

Ida ”iida” Hammarbacken

Ålder: 24 år.

Bor: Tensta utanför Stockholm.

Familj: Gifter sig med Simon Jonsson i augusti.

Jobb: Halvtid som barnvakt/nanny. Leder flera körer och frilansar som sångerska.

Bakgrund: Uppvuxen i Hallsberg. Började spela fiol som femåring. Sånglektioner från årskurs sex.

Musikalisk skolning: Estetprogrammet på Risbergska skolan och Risbergskas vokalensemble.

Aktuell: Med singeln ”Life will kill you” (100 Songs).

Mer läsning

Annons