Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campus 48h - musikaliskt tältläger  

Frimurarholmen är förvandlad till ett tältläger med plats för årets stora studentkalas Campus 48h – i år med plats för tio artister och dubbelt så många dj:ar.

Annons

– Vi vill blanda festivalkänslan med klubbar, hitta den perfekta mixen, säger Mikael Lehikoinen, en av arrangörerna.

När vi pratas vid i början av veckan är ett tusental biljetter sålda. Förra året kom 11 000 besökare och det finns egentligen ingenting som tyder att det blir färre i år.

Öppen festival

Campus 48h började som Örebro universitets valborgsfirande Festivalborg, men har växt till en öppen musikfestival – i år med sju olika klubbgolv, och ännu fler olika stilar: house, hiphop, r’n’b, rave, rock, pop, soul, reggae, Balkan dancehall, club och electro.

Nu för tiden brukar Campus 48h locka studenter från hela Sverige, som vill vara med och festa på festivalen som blandar klubb med vanliga spelningar.

Dessutom bjuder Campus 48h på ett spännande startfält med artister och dj:ar.

– När det gäller artisterna försöker vi vara i framkant hela tiden. Vi går på magkänslan och försöker hitta det där som bubblar under ytan, det med nerv, säger Mikael Lehikoinen.

Trångt med artister

Och i de fyra tälten blir det trångt med artister, de första går på i kväll, de sista går av tidigt på söndag morgon.

Redan i kväll går förra årets melodifestivalvinnare Loreen upp på en av scenerna. Hon följs sedan av den belgiske musikern och dj:n Basto, som lovar en electro housespelning. Basto är bland annat känd för att ha gjort framgångsrika re-mixer av Kylie Minogue, Moby och Sander van Doorn.

– Nu för tiden är dj:ar också artister, vi ville ha hit dem som kan skapa bra grejer, säger Mikael Lehikoinen.

I kväll är det också dags för några Örebroartister att gå upp på scenen. En av dem är EMD-artisten Kodie Kabinejad, som är känd för delar av Örebropubliken sedan förut, men gör sin första spelning någonsin på Campus 48h.

– Jag är sjukt taggad. Jag har varit ett jättestort fan av Campus 48h i flera år och det är kul att jag ska få vara med och spela där nu, säger han.

Kort show

Han ska göra en kort show. Ett par låtar bara, varav den ena är hans nya singel ”All night long” som han har skrivit tillsammans med några av sina kompisar.

– Det är jättekul att få dela scen med så stora namn som Loreen och Basto. Och i morgon ska jag gå dit och kolla på några av mina närmaste kompisar: Garminai och Sanjin and Youthman, säger han.

Och det sistnämnda bandet är lika sugna på spelningen, som Kodie Kabinejad själv:

– Det är alltid kul att spela på hemmaplan och dess-utom är det Sveriges största studentfestival. Det blir alltid tungt när vi kör på Campus 48h, säger Emir Youthman Kobilic, som snart tar med sitt band på en miniturné ut i Europa.

– Och så håller vi på med en video till låten Zlatan från vår nya EP. Jajamänsan, en hyllningslåt till Zlatan Ibrahimovic. Han har för övrigt hört den och tycker den är fet.

Artisterna

Bland godsakerna hittar vi artister som Lorentz och Sakarias, som också spelar i kväll, Stockholmsbröderna har låtar som Baby!, Lever min dröm, Strawberry Remix på sin meritlista.

Där finns också bandet Medina, som spelar i morgon: hiphop-duon som består av Sami Rekik Ali Jammali, med musik som är en blandning av reggaeton, hiphop, rai, house, pop och dancehall.

R’n’B-duon Ansiktet spelar också på lördag, duon består av Erik Nordström och Herbert Munkhammar, som släppte sin debutsingel 2011, men fick sitt stora genombrott med låten ”Äckligt” som toppade Sverigetopplistan i februari 2012.

Campus48h har också lyckats locka till sig flera dj:ar från den svenska hårdrocksscenen, i ett samarbete med Metallsvenskan kommer Johan Hegg från Amon Amarth, Jonas Björler från At The Gates finnas i Blackroom, tillsammans med Metallsvenskans egen dj-crew i form av arrangörerna bakom festivalen.

Mer läsning

Annons