Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Common creature

Annons

JAZZ. Musik kan vara så mycket. Medryckande, dansant, allsångsvänlig och stämningsskapande. Och ibland, inte alls ofta, kryper den in under huden – utan att man egentligen kan peka på varför – och där under huden ligger den och värmer. Känslan efter att man hört den kan finnas kvar i flera dagar. En liten melodislinga eller gest är allt som behövs för att man ska försättas i samma trans igen.

Duon Common creatures musik är lågmäld och enkel vid första anblicken, med sin minimalistiska sättning, akustisk basgitarr och sång serverar de härligt varma och lekfulla kompositioner.

Initiativtagare till gruppen är den finske basisten Joonas Kuusisto. I våras gjorde han sin examenskonsert efter slutfört masterprogram vid Musikhögskolan i Göteborg, där han bland annat studerat för den svenske basikonen Anders Jormin.

Och om man vill starta en duo med enbart bas och sång vilken sångerska lämpar sig då bättre än Sarah Riedel? Man kan liksom anta att hon sjungit en och annan stump till kompet av sin pappa Georgs bas.

Redan som femåring skivdebuterade hon med sin fars låtar på ”Världens bästa Astrid”. Och tidigare i höst medverkade hon på plattan ”Cornelis vs Riedel” där Georg gjort nya tonsättningar av Cornelis texter. Flera kompositioner framfördes även då på endast bas och sång.

Mina tankar går flera gånger till det fruktbara samarbetet mellan Joni Mitchell och Jaco Pastorius. Sättet att spela ackord, flageoletter och flerstämmiga melodislingor på basen, även om Pastorius gjorde det på elförstärkt bas, ihop med Riedels raka och rena ton leder ofrånkomligen associationerna till den klassiska duon.

Vissa låtar gränsar till pop. Speciellt ”There will be silence” som skulle kunna funka på melodiradion, med lite Beatlesinspirerade ackordföljder.

Sarah Riedel har en avslappnad stil och sjunger skönt släpigt och jazzigt laid back, lite som när Lisa Ekdahl sjunger jazzballader – fast Riedel har en mognare ton.

Lite mer än bara bas och sång är det dock. På två av spåren medverkar tenorsaxofonisten Anders Gabrielsson, sparsmakat och i bakgrunden. Sarah Riedel spelar wurlitzerpiano och Joonas Kuusisto lägger på lite bakgrundssång och slagverk.

Denna duo sticker ut i vinterns skivflod som en varelse som är allt annat än vanlig.

Mer läsning

Annons