Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubé Friends

Annons
Maria Johansson Josephsson, Sébastien Dubé och Mats Norrefalk.

Det var inte

Vi som hade trott att det var färdigt med julbord fick tänka om på denna sista av julhelgerna, på trettondagsafton, då Sébastien Dubé och hans vänner hade dukat upp en musikföreställning av absolut högsta klass.vilka vänner som helst den välrenommerade solobasisten hade bjudit in. Dubé, som till vardags arbetar i den Svenska kammarorkestern, hade densamma som ackompanjemang under ledning av dirigent Hans Eks stabila hand. Ek, är till vardags känd som dirigent och arrangör, samt har det ärofyllda uppdraget som ansvarig för musiken vid den årliga Polarprisutdelningen.

Dubé och hans kompisar började med att sätta ribban högt när han bjuder in de lekfulla folkmusikerna och bröderna Torbjörn och Pär Näsbom. De har sedan barnsben spelat tillsammans med spelmannen Viksta-Lasse, som var upphovsman till kvällens första stycke, "Eklunda" som följdes av "Bach á la Dubé" – och det var nog få i publiken som hade hört Bach på detta vis.

Kanadensaren Dubé har en särpräglad stil för att vara kontrabasist, men i kombination med bröderna Näsbom blev detta något utöver det vanliga. Klassiska tongångar blandades med folkmusik och det som Torbjörn Näsbom levererade har nog aldrig tidigare hörts från en nyckelharpa, som vi är vana att placera i ett ganska stramt folkmusikfack.

Konstellationen bör egentligen inte gå ihop, men med Dubé som en sjökapten i mitten (skägget hjälper till en hel del för metaforen) så fungerar det – riktigt bra dessutom. Efter bröderna Näsbom följer gitarristen och låtskrivaren Mats Norrefalk samt slagverkaren Lasse Fhager in på scen och levererar två låtar signerade Norrefalk. Emellanåt doftar det progressiv rock från Norrefalks ”Vittring” som bland annat kan föra tankarna till rockikonen Frank Zappa.

Den sista, men definitivt inte minsta rösten som välkomnas är Maria Johansson Josephsson som kamperat ihop med Dubé under flera år. "The Wrong Suitcase!" från deras gemensamma repertoar börjar med ett basspel av Dubé som inte är av denna värld. Man kan helt enkelt inte spela så. Ändå så gör han just det. Med sitt skickliga basspel lägger Dubé både grunden, rytmen och smyckar ut med ett ackords- och melodispel över hela halsen på sin kontrabas.

I början av den andra akten får Dubé och hans vänner vila en stund och Kammarorkestern spelar två stycken från den italienske kompositören Ennio Morricone. Den 86-årige Morricone har skrivit framförallt filmmusik, med ”Den gode, den onde och den fule" som en av de mest berömda.

Framförandet av ”Gabriel's Oboe" och "Untouchables" är trollbindande. Publiken på Hjalmar Bergmanteatern är privilegierade, tonerna från Morricone får man nämligen inte uppleva ofta då den italienske kompositören är flygrädd och helst vill dirigera själv när hans musik framförs.

Konserten knyts ihop med två dansanta stycken signerade Dubé, med alla musiker på scen. En norsk dans och en avslutande irländsk reel fick avsluta konsertkvällen. Ja, helt avslutades den ju dock inte. Utan någon större förvåning klappades musikerna in för ett välförtjänt extranummer efter en musikupplevelse som slog an Örebros konsertår. Dubé och hans vänner har satt ribban högt för 2015.

Sébastien Dubé och dirigenten Hans Ek.
Sébastien Dubé.

Mer läsning

Annons