Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Duo Gazzana

Annons

KLASSISKT. Duo Gazzana utgörs av de italienska systrarna Natascia (violin) och Raffaella (piano). Deras debutskiva är en fräsch inspelning med stor musikalisk bredd vad gäller tolkning och interpretation. Deras samspel är oklanderligt, ackompanjemanget känsligt och följsamt, violinen är känslig och dramatisk på ett smakfullt vis.

Japanske tonsättaren och musikteoretikern Toru Takemitsu var starkt influerad av Debussy och Messiaen. Hans musik speglar den franska impressionismen men i bakgrunden anas något illavarslande, en undertryckt oro som måhända vittnar om det annalkande kriget i Tokyo. Även Hindemith hämtade sin inspiration till ”Sonat i E dur” från samma källa. Musiken är inledningsvis dämpad och själfull i pastoral form för att sedan blomma ut i full passion.

Hindemiths kollega Janácêk hämtade sin inspiration från Ryssland och sin vistelse i Sankt Petersburg. Hans sonat är skriven i klassisk form, med influenser från operans värld. Sista verket på skivan av ukrainske kompositören Silvestrov (född 1937) länkar in i vår tid med sin subtila, skugglika musik med fragment som trots allt känns väldigt välbekant och hemvant.

Mer läsning

Annons