Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En i publiken: Emma har superkoll på Winnerbäck

Hon har järnkoll på Lars Winnerbäck. Hon vet att han fyller år i dag, och är lite orolig för att hon inte ska hinna i tid och få en plats framme vid scenen. Möt Emma Eriksson, hängivet Winnerbäck-fan.

Annons

Det var kompisarna som tipsade henne när vi på NA i förra veckan efterlyste ett Winnerbäck-fan för vår serie ”En i publiken”. Hon blev sms-bombad av familj och vänner. ”Det där är ju du Emma”, skrev de.

– Det stämmer. Absolut. Jag är hängiven, men inte besatt, skyndar hon sig att tillägga när vi möts i hennes lägenhet i Kumla några dagar före Conventumkonserten.

Till skillnad från många andra som hörde av sig har inte Emma något Winnerbäck-citat tatuerat på kroppen. Inte än i alla fall. Men det fanns annat som gjorde oss intresserade. Hon driver nämligen sedan flera år den egna Winnerbäck-bloggen ”enplatsdarjagkanvila”. Lägg därtill en Winnerbäck walk in-closet så förstår ni varför vi föll pladask.

– Ska man göra något ska man göra det ordentligt. Ingen mening med att mesa, så är det här i livet, säger hon och ler.

Varför Winnerbäck? Vad är det som gör honom så speciell?

– Han är verkligen folkets artist. Det är så fascinerande att han tilltalar så många generationer. Jag och min syster, men även mina föräldrar lyssnar på Winnerbäck. Och på konserterna är det sådan åldersspridning – det säger en del om hans storhet.

Egentligen var Emma sen att haka på Winnerbäck-tåget. Hon hade någon av de första cd-skivorna och lyssnade en del i Ipoden, och tyckte att han var okej. Hon såg sig själv som ett rätt vanligt fan.

Mer än så var det inte. Men så gick hon på den där konserten på Conventum, hösten 2007.

– Plötsligt blev det så personligt. Det var något med att musiken och texterna fick en så tydlig avsändare. Igenkänningsfaktorn blev så påtaglig, allt det som man sympatiserar med.

Emma var helt omtumlad efteråt. Hon bestämde sig snabbt för att börja med att skaffa alla skivor. Sedan fortsatte det av bara farten. Alla singlar, alla T-shirt, affischer, böcker och hela serien ”Bränt krut”, en specialsamling i begränsad upplaga som getts ut sedan 2005. I de fyra delarna ingår bland annat signerad dubbel-lp och en godispåse med cd från hans 30-årskalas.

– Så småningom började grejerna ta allt mer plats, och jag ville inte ha dem nerpackade. Det var så jag kom på idén med en walk in-closet, berättar Emma.

Hon öppnar dörren i hallen och visar. Väggarna är tapetserade med Winnerbäcksaffischer. I ett glasskåp och på en hylla förvarar hon dvd-skivor, bilder, konsertbiljetter och annan Winnerbäckskuriosa. Mycket är köpt på nätet, och en del saker har hon vunnit i olika tävlingar som hon deltagit i, till exempel alla cd-skivor signerade. De erövrade hon i en tävling i P3 förra året.

Lite stolt över sitt kunnande är hon också. Häromveckan blev hon åter radiointervjuad som ”Winnerbäcksproffs”. Hon är också snabb att påpeka om felaktigheter i media. Som för en tid sedan då en tv-kanal i nyhetssändning felaktigt uppgav vem som upptäckt Winnerbäck.

– Jag ringde in och berättade att det var Johan Johansson. De kollade, tackade och rättade till nästa sändning, berättar hon lite stolt.

Tre gånger har hon träffat sin idol personligen. En gång i kön utanför Conventum, en gång på en releasefest för boken ”Stig tittar ut” som hon vunnit biljetter till via Twitter. Men häftigast var mötet på The Tivoli i Helsingborg efter en klubbspelning i litet format som Emma, just det, också vunnit biljett till.

– Efteråt pratade vi lite i baren. Jag blev så himla nervös, som en fjortis, och tänkte att nu ska jag vara cool, men det blev det vanliga ”jag tycker så mycket om det du gör”. Men samtidigt, Winnerbäck är ju själv lite obekväm i sådana situationer.

Han är ju väldigt tillbakadragen och ger sällan intervjuer. Vad tycker du om det?

– För mig är det ändå bra. Det gör honom speciell och ökar mystiken. Då sätter han sig inte över fansen.

Emma berättar att kompisarna nog tidvis varit lite trötta på hennes Winnerbäckfascination. Då har det varit bra med hennes blogg. Där kanaliserar hon sitt intresse, kommenterar och samlar på klipp i nyhetsflödet. Några hundra besökare om dagen brukar hon ha.

– Fast jag har legat lite lågt med bloggandet ett tag, men nu med nya plattan Hosianna och turnén börjar det koka igen, säger Emma som har höga förväntningar på kvällens konsert.

Men hon måste hinna i tid. Hon har innebandymatch på eftermiddagen och den får inte dra över.

– Det är nog inte så många som vet, men han fyller år just den här dagen. Det kan nog dra extra folk utifrån och det blir säkert något alldeles speciellt på scenen.

Järnkoll var ordet.

Emma har flera plektrum efter konserter som hon varit på. Men det här som förvaras i en lite glasbehållare vet hon med säkerhet att Winnerbäck själv spelat med. Det fångade hon själv när han kastade ut det i publiken.

Emma Eriksson

Ålder: 25 år.

Familj: Singel.

Yrke: Kontorist vid Kumlaföretaget Närkesten.

Bor: Lägenhet i Kumla.

Favoritcitat av Winnerbäck: ”Du och jag är inget vidare bra men jag kan inte säga nej jag kanske rent av behöver dig”.

Adress till Emmas blogg: enplatsdarjagkanvila.blogg.se

Lite Emma-kuriosa om Winnerbäck:

Inledde sin karriär i punkbandet ”Snoddas” tillsammans med bland annat Anders Johansson från komikerduon ”Anders Måns”

Spelade in sin första demokassett i en dansbandsstudio i Askersund 1994 (Lars och mina damer och herrar)

Har inget körkort men spelar chaufför i videon till Pernilla Anderssons låt ”Johnny Cash och Nina P.”

Debuterade som modefotograf 2011 med bilder i tidningen Style By Kling.

Har illustrerat barnboken ”Stig tittar ut” av Ann-Christine Magnusson. Fem originalmålningar från boken auktionerades ut till förmån för Musikhjälpen 2011, slutbud 43 000 kr.

Har sitt namn på en av stadsbussarna i Linköping.

Hette från början Nilsson men bytte sedan till Winnerbäck.

Mer läsning

Annons