Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flack kan publikkontakt

Mer Örebro än så här går knappt att skaka fram. Programledarparet Peter Flack och Jenny Wåhlander var stabila på Stortorget och julafton kändes inte långt borta.

Annons

Vad: JULKONSERTO, helga natt

Medverkande: Peter Flack, Lars Cleveman, Shirley Clamp, Thomas Di Leva med flera.

När: 4 december

Var: Stortorget, Örebro

Betyg: 3 stjärnor

En sak har varit säker en längre tid med årets ”O, helga natt”. Och det var att programledarskapet skulle bli tryggare och bättre än fjolårets.

Det blev det också. Peter Flack kan det här med publikkontakt och livesändning. Ett proffs som i allsångsinslagen och med sina mörka runda glasögon påminde starkt om legendariske allsångsledaren Bosse Larsson.

Peter Flack och sidekicken Jenny Wåhlander marknadsförde Örebro inför TV4-sändningen på julafton och tog hem riktigt hjärtliga skrattsalvor vid gestaltning och uppläsning av ”Tänd ett ljus”. Mer Örebro än så här går knappt att skaka fram.

Julstämning

Mörket dolde tack och lov bristen på naturlig vit vintermiljö, men scenen framför St Nikolaikyrkan är enastående vacker och förstärks skickligt av ljusdesignen. Flammande facklor, doft av glögg från publiken och så vantars dova klappande kämpade för att fånga en julstämning, men Shirley Clamp och Thomas Di Leva är inte de artister som bäst kan bidra till att skapa en julatmosfär. Det blir alltför klämkäckt alternativt för flummigt.

Dansarna är mycket duktiga, men i kombination med engelska sånger förvandlades scenen stundtals till en glittrig och bjällerklangstyngd amerikansk show.

O, helga natt-kören under ledning av Fred Sjöberg räddade dock föreställningen från klämmighet till gripande juligt jubel med bland annat ”Jul, jul, strålande jul” liksom fantastiske Lars Cleveman i paradnumret ”O, helga natt”.

Disneylåtar/julpsalmer

Allsången innehöll allt från ”Vi äro musikanter” till ”Gläns över sjö och strand”. Med andra ord klassiska jullåtar på svenska. Men det var också mycket på engelska, till exempel ”It’s The Most Wonderful Time Of The Year” och ”Happy Xmas (War Is Over)”. Det var också kontrasterna ”Ave Maria” av Franz Schubert och ”Julens stjärna” av Thomas Di Leva.

Men frikostigheten i mixen blev helt enkelt för mycket.

SmällkaramellenNär Fader Jacob Kasselia från S:ta Mariakyrkan i Örebro läste ”Julevangeliet” fick den vackra och så många gånger lästa texten liv och känsla och julaftonen var plötsligt alldeles här och nu.

Jullåtarna vi saknade

Ingen. Det var som sagt smått och gott av det mesta.

Mer läsning

Annons