Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grammisnominering till örebroare

Kan vinna i kategorin Årets jazz.

Annons

Duon Wildbirds Peacedrums med sångerskan Mariam Wallentin från Örebro och trumslagaren Andreas Werliin kom med sitt fjärde album, ”Rythm”, i oktober. Nu har de nominerats till en Grammis i klassen Årets jazz.

2010 kom förra plattan, ”Rivers”, då de även framträdde på Polarprisgalan. Musiken på nya skivan som är skriven, inspelad och producerad i deras egna studio i Stockholm är mer avskalad än tidigare, med fokus på samspelet mellan trummor och röst.

Flest nomineringar har Lorentz  som kröner sitt framgångsrika år med fem nomineringar. Hiphop-profilen från Lorentz Sakarias har därmed fler vinstchanser än storheter som First Aid Kit, Kents Joakim Berg och Avicii.

Den 23-årige Lorentz Alexander Berger kan ta hem priserna för årets artist, album, kompositör, textförfattare och hiphop/soul.

- Det har varit ett bra år. Jag vet inte ens om jag har ord för att beskriva det år jag har haft, säger Lorentz till TT.

Stjärnskottet Seinabo Sey har fått fyra nomineringar (årets artist, låt, nykomling och musikvideo), liksom pålitliga Grammisfavoriterna First Aid Kit (årets album, låt, kompositör och pop) och Kent (årets album och rock samt för frontmannen Joakim Berg i kategorierna årets kompositör och textförfattare).

- Det är verkligen fett att jag har fler nomineringar är Kent. Det är sjukt, jag visste inte om det här. Det kom som en överraskning och är jävligt nice, säger Lorentz.

I prestigekategorin årets album har 80-årige Sven-Bertil Taube nominerats för sin kritikerhyllade platta "Hommage". Den folkkäre vissångaren vann sin första och hittills enda Grammis redan 1970, även om han i fjol belönades med hederspriset. Taube kan även belönas med priset för årets folkmusik/visa.

Övriga nominerade i kategorin årets album är First Aid Kit, Ison Fille, Kent och Lorentz.

De stora internationella framgångarna för svensk musik märks genom att Tove Lo fått tre nomineringar. Hennes USA-hit "Habits (Stay high)" är bland annat nominerad för årets låt. Demonproducenten Max Martin har fått två nomineringar, liksom super-DJ:n Avicii.

Bland årets nykomlingar märks flera artister som även lyckats knipa nomineringar i andra kategorier. Seinabo Sey har hela fyra nomineringar, Beatrice Eli har tre och Mapei har två.

- Jag är väldigt glad för det här, det känns som ett erkännande, säger Beatrice Eli, som vet precis varför hennes debut blivit så framgångsrik:

- Hårt arbete. Vi har verkligen slitit med den här skivan.

Grammisgalan arrangeras den 25 februari på Cirkus i Stockholm med Gina Dirawi som värd.

Mer läsning

Annons