Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håkan Hellström

Annons
Håkan Hellström i Conventum kongress.

De riktigt nära musikaliska upplevelserna är de när textrader hittar vägen rakt genom solar plexus, ner genom magen och landar tryggt i bäckenet. När det känns som orden och musiken är mina för de berättar precis det där jag känner, men själv inte kunnat uttrycka.

Annika Norlin, Joakim Thåström, Kajsa Grytt och Håkan Hellström är bäst på det i vårt land. Och Håkan Hellströms musik är nog den som vilar i flest svenskars bäcken. Utsålda konsertlokaler vittnar om det och inte minst den allsång som präglar alla hans konserter.

Conventum kongress på fredagskvällen var inget undantag. Två tusen människor från unga tonåringar till 60-plussare visade under två timmar med breda leenden, dans, allsång och applåder en enastående kärlek till den 39-åriga göteborgaren. En kärlek som Håkan Hellström alltid lyckas besvara. Eller om det är tvärtom.

När Håkan Hellström för 13 år sedan kom med sin ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och raderna ”Ta mig till kärlek ta mig till dans/Ge mig nåt som tar mig någonstans/För jag vill veta om kärlek finns” var jag småbarnsmamma och inte alls i fas med artistens liv. Men igenkännandet var omedelbart och min ungdomstid i Karlstad och studieåren i Göteborg kom tillbaka med kraft. Ungdomens ansvarslöst sköna festande mixat med jakten på kärlek och bekräftelse har gått vidare i de nyare låtarnas tillbakablickar och ljuvliga kärleksförklaringar.

Kombinationen text, musik och en röst som inte väjer för att berätta just ”det där som finns i en” är Håkan Hellströms styrka.

Han har med andra ord ett solitt låtmaterial och en berättarröst bakom sig när han går ut på scenen och där förvandlas allt detta till magi. För som live-artist är Håkan Hellström outstanding.

Han inledde självklart och så perfekt fredagens konsert med ”Bara dårar rusar in” och orden: ”Jag vaknade en morgon, från en dröm jag hade/Jag drömde att jag kunde sjunga, men det kan jag inte”.

Sjunga är just det Håkan Hellström kan. Med sång, text, musik och ett tajt band målar han världen i sköna färger. Han får mig och de andra två tusen som sagt att le stort i två timmar och att sjunga sönder stämbanden. Repertoaren för kvällen var en skön blandning av nämnda ”Känn ingen sorg för mig Göteborg” och ”När lyktor tänds” till ”Mitt Gullbergs kaj paradis” och ”Gårdakvarnar och skit”. Något från varje platta, för varje sinnesstämning och i alla tempon.

Kvällen var en musikalisk upplevelse när den är som bäst och fem stjärnor är det lägsta betyget som går att ge artisten Håkan Hellström.

Låtlistan, Conventum 20/12

Bara dårar rusar in

Du kan gå din egen väg

En vän med en bil

Street hustle

Kärlek är ett brev skickat tusen gånger

Jag vet inte vem jag är, men jag vet att jag är din

Mitt Gullbergs kaj paradis

Man måste dö några gånger innan man kan leva

Gårdakvarnar och skit

Shelley

Klubbland

Pistol

Tro och tvivel

Känn ingen sorg för mig Göteborg

Ramlar

Valborg

En midsommarnattsdröm

Det är så jag säger det

Extranummer:

När lyktorna tänds

Det kommer aldrig att va över för mig

Kom igen Lena

Du är snart där

Nu kan du få mig så lätt

Mer läsning

Annons