Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Skanfors

Annons

Henrik Skanfors väljer att spela in skivor på helt egen hand än att förvandla sin musik till något spektakulärt men opersonligt. Just det personliga har varit Skanfors signum på alla sina soloskivor och nu på sitt tredje album befinner han sig fortfarande på den smala och lugna men alls icke ointressanta musikaliska vägen.

Henrik spelar alltså alla instrument själv på skivan, sjunger kör till sig själv och inspelningarna till skivan är resultatet av ett imponerande och in i varje detalj idogt arbete för att få fram en förbluffande livekänsla på låtarna.

Men det är som sagt övervägande lågt tempo på Henriks låtar, sparsmakade men finurligt lågmälda arrangemang och känslan att befinna sig framför en öppen brasa i mörkaste november är tydlig på flera låtar.

”The sleep of Adam” må vara en vårskiva men hösten gör sig påmind på flera sätt på skivan. Och det är bara så naturligt att Henrik inleder sin skiva med en låt med titeln ”October”. Där han viskar fram titeln och de efterföljande textraderna framför en vemodig orgel med en röst som låter så trovärdig fast texten doftar bottenlös sorg.

Känslan av moll är påtaglig på flera låtar men det finns undantag från det ofta lugna tempot. Den lilla pianopopmelodin ”The needle” har en tydlig hitprofil med en catchy melodi och efterhängsen refräng. Och i balladen ”Psalm 513”, där den amerikanska sångerskan Rachael Yamagata duettsjunger med Henrik, blir kontrasten mellan den ljusa tjejrösten och Henriks hesa viskande stämma så skönt trollbindande över den sakrala orgeln och syntstråkarna.

Så vill jag gärna att alla kan upptäcka skönheten och melodihantverket i ”The hope chest” där Henriks röst stundtals svingar sig upp i falsett.

Mer läsning

Annons