Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte längre så deppiga

Weeping Willows blev kända som Sveriges deppigaste band. Numera vill bandets sångare och frontfigur Magnus Carlsson inte längre frossa i olycka.

Annons
När Weeping Willows bildades ville de vara Sveriges sorgligaste band. Numera mår sångaren och låtskrivaren Magnus Carlsson bättre, men han vill absolut inte skriva om lättsamma ämnen.

Med åren har Magnus Carlsson blivit mer till freds med livet. Han kommer aldrig att sluta skriva allvarliga texter men känner inte längre att Weeping Willows måste vara Sveriges sorgligaste band.

– Från början var det ju vår grej att vara nedstämda. Men till slut blev det enformigt att alltid vara ledsen, säger Magnus Carlsson, när NA når honom på telefon.

Nu i efter hand tycker han att bandets deppighet ibland kunde bli teatralisk.

– Våra känslor var förstås äkta, men det var som att man hade ett sår som man pillade sig själv i. Mina känslor gränsade ofta till hopplöshet.

Numera ser Magnus Carlsson verkligen ett starkt ljus i tunneln.

– För 15 år sedan handlade det om att stå på broräcket och titta ner mot vattnet. Nu har jag hoppat tillbaka till rätt sida av broräcket, alltså till bron.

Magnus Carlsson menar att det delvis är livserfarenheten som har gjort honom till en gladare och mer reflekterande person.

– När man är 20 år är livet svartvitt, det finns kärlek och det finns hat. När man blir äldre blir paletten större.

Då: Ofta deppig, olyckligt kär och med en känsla av utanförskap. Nu: Betydligt gladare, gift och stolt pappa. Magnus Carlosson är förvisso knappast ensam om att ha gjort en resa från melankoli och ensamhet till lyckligt familjeliv, men han tycker att det är intressant att fundera över hur det påverkat låtskrivandet.

– Texterna på våra första två skivor var som dagbokstexter. Jag kunde komma hem från krogen och vara ledsen på grund av någon tjej och så skrev jag en text om det på 10 minuter.

På den tiden skrevs texterna ofta i stundens hetta när Magnus Carlsson hade en viss, ofta deppig, känsla. Numera skriver han låtar på ett helt annat sätt och tar betydligt längre tid på sig. I stället för att utgå från en stark känsla handlar det om att få en idé och reflektera.

– Förut var texterna enklare, jag tänkte aldrig på om man kan skriva på ett visst sätt på engelska eller inte, jag bara skrev. Nu hoppas jag att de är mer poetiska och avancerade. Man vill få till allt på ett snitsigt vis.

Fastän Magnus Carlsson har levt i ett lyckligt förhållande i över 10 år kommer han alltid att skriva om olycklig kärlek.

– Att hitta någon att dela sitt liv med är en så otroligt viktig fråga för de allra flesta. Jag själv hade gett upp det här med tjejer och relationer när jag träffade min flickvän.

Men också ett lyckligt förhållande kan ge inspiration till deppiga texter.

– Numera kanske jag snarare vill skriva om hur man får en relation att fungera och om min rädsla för att min fru ska lämna mig.

Magnus Carlsson lever efter devisen att bara ta upp sådant som är viktigt.

– Jag vill inte skriva om lättsamma ämnen. Världen blir mer och mer egoistisk för varje dag som går. Girighet och egoism är mina huvudfiender. Tyvärr bryr sig många människor inte alls om varandra utan tänker bara på sig själva.

På den tiden när man fortfarande skrev handskrivna brev fick Magnus Carlsson många brev från deprimerade personer som kände igen sig i hans låtar. Måhända blev Weeping Willows musik samma stöd för många människor som The Smiths musik var för Magnus Carlsson själv. Morrissey har alltid varit en förebild och inspirationskälla för Weeping Willows.

– The Smiths är det bästa bandet som någonsin funnits, Den största styrkan med Morisseys texter är att de är så allvarliga men på samma gång roliga. Det är ju så livet ofta är. Hans låtar är otroligt hoppingivande.

Det är sex år sedan Weeping Willows kom ut med sitt senaste album, men snart är det dags igen. Alla låtar är färdigskrivna och i höst ska skivan spelas in.

– Vi kommer att gå tillbaka till rötterna. Rent musikaliskt finns det många likheter med vår första skiva ”Broken Promise Land”.

I sommar gör de bara några få spelningar. Två av dem blir på Vinön.

– Det är roligt att uppträda på typiska sommarställen, säger Magnus Carlsson. Vi kommer att spela en blandning av låtar från olika skivor och även en och annan cover.

Är ni fortfarande Sveriges sorgligaste band?

– Nja, det känns faktiskt ytligt att kalla sig så. Det är viktigt att den delen finns, men vi har breddat oss lite. Men jag kommer alltid att skriva låtar om saker som betyder något.

Magnus Carlsson.

Konsert på Vinön

Weeping Willows spelar 5 och 6 juli klockan 20.00 på Vinöns världshus, Odensbacken.

Mer läsning

Annons