Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte musikskoleperfekt - men med hitkänsla

För tio år sedan fick Fredrik Lindström ett stort folkligt genomslag med det underhållande och utbildande tv-programmet ”Värsta språket”.

Annons

Ett inslag i programmet var att tittarna röstade fram olika listor och en av dessa listor handlade om roliga bandnamn och då nämnde Lindström just The Kristet Utseende som en personlig favorit.

Med ett namn som The Kristet Utseende bevisar bandet att det finns utrymme för humor i hårdrocken. I det här fallet handlar det kanske inte om en humor som fungerar i varje hem, och som dessutom är väldigt svår att beskriva för ovetande utan att den ska framstå som barnslig och/eller osmaklig. Konsulterar man Wikipedia kan man läsa att texterna kretsar kring ämnen som ”droger, frikyrklighet, parafili och mysticism, inte sällan allt på en gång”. Om jag säger så här: Bandet har en symbol som är ett pentagram gjort av toalettborstar. Det är den nivån vi pratar om.

Med sin punkiga hårdrock på svenska står bandet ut på festivalen men lockar till sig en trogen skara fans som sjunger med i texterna. Sångaren Jörgen Fahlberg har ett rejält leende på läpparna genom hela konserten och verkar tydligt nöjd med uppskattningen.

Det blir lite kaosartat och punkigt slarvigt dock. Det är förinspelade intron som inte riktigt knyts ihop med låtarna, det är någon gitarr som stämmer ur sig och det är stundtals lite taffligt framfört. Dock kan man inte komma bort ifrån att The Kristet Utseende har knåpat ihop en rad hits, och till och med när de bjuder på några helt nya låtar får man den där direkta hitkänslan, vilket inte alltid är det lättaste.

Då kan man ursäkta att det inte är en musikskoleperfekt konsert.

Anders Jakobson

Mer läsning

Annons