Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kapten Röd

Annons

För att beskriva Kapten Röd och hans band Ribbit boom band behövs bara ett ord: proffs. Det var väldigt länge sedan jag såg en så tajt spelning. När de gick på som kvällens sista akt framstod de tidigare framträdandena av Lilla sällskapet och Labyrint som skolspelningar.

So much love är en minifestival som hölls på Frimis i fredags och lördags. Mycket av upplägget påminner om Campus 48h som arrangerades för drygt en månad sedan. Men temat och atmosfären var mer avspänd. På området fanns hängmattor uppspända i träd, och andra avslappnade platser att hänga på. Tre pingisbord stod uppradade och det bjöds på sexualrådgivning med dj.

Enligt festivalens hemsida skulle det också finnas en volleybollplan, men den fanns inte av naturliga skäl. Alla som över huvud taget klarade att ta sig fram i blåsiga Örebro i helgen kan vittna om att det var svinkallt.

Kapten Röd klev på scenen en stund efter ett på lördagsnatten, och publiken på några hundra personer behövde inte trängas. Och som om moder jord inte jävlats tillräckligt med det bistra vädret bjöd hon på en regnskur lagom till kaptenens entré.

I ljus skjorta och bruna byxor fullkomligt stormade Kapten Röd scenen. Som en speedad Krakel Spektakel studsade han runt med höga knän som tagit musten ur vilken Friskis och svettis-ledare som helst. Vid mellansnacken hämtade han andan och ventilerade både allvarliga och mer lättsamma ämnen.

Och publiken var med direkt. Även om Kapten Röd i mitten av spelningen ”varnade” för att tempot skulle sjunka i ett par låtar försvann aldrig energin. Bandet var välspelat, och alla skötte sig exemplariskt. Allra bäst var basisten Lars Thörnblom som såg ut att stortrivas.

Publiken hängde med genom hela konserten och responsen var stor. När låten ”1 000 000 nollor” spelades bröt allsång ut, och jag förvånades att publiken hade så pass bra koll på texten.

Bandet bjöd även på två extranummer. I det första gästades de av medlemmar från Uppsalabandet Labyrint som gjort succé med sina låtar på Youtube. Kapten Röd presenterade Labyrints sångare som Sveriges mest lovande. Det får milt sagt ses som en överdrift med tanke på att sångaren inte ens kunde hålla ton. Även rapparen Stor, som var ett hypat namn för några år sedan, gästade scenen och körde sin vers från låten ”Stationen” med Ison Fille. Tyvärr var han mest gapig och textraderna var svåra att hänga med i.

Fyra minuter innan stängning bjöd kaptenen på andra extranumret. Till slut kom låten som ingen i Sverige kan ha missat: ”Ju mer dom spottar”. Tillsammans med Ribbit boom band visade kaptenen hur skutan ska styras, och klasskillnaden mot de andra artisterna var tydlig.

Mer läsning

Annons