Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karima Nayt

Annons

VÄRLDSMUSIK. Karima Nayt år en av Algeriets stora stjärnor, multiartist i form av modern dansare, skådespelare på tiljan och på film, sångerska. Numera Kairo-baserad träffade hon den svenske musikern Fredrik Gille 2007 då han var där för ett musikprojekt. De påbörjade då ett samarbete genom att skriva musik ihop samtidigt som de turnerade. Skrivandet har skett runt om i världen på de platser där de turnerat och vars influenser hörs till och från på den här skivan.

Duons första skiva har ett låtmaterial där Karima sjunger ömsom på arabiska och franska. Instrumentellt handlar det om akustisk gitarr, kontrabas, argentinsk bandoneo, och slagverk.

De musikaliska idomen är flera men inte utan anledning bottnar det allra mest i den kultur Karima kommer ifrån. Bäst på skivan är också spåren som ligger närmare en musikalisk tradition än de ”moderniserade” där man även hör inslag av svensk visa och folkton. De låtar som bottnar i den arabisk/franska chanson-traditionen, och i arabisk folkmusik, är de som ”känns mest”. De modernare, schlagerliknande, låter aldrig Karima Nayts karismatiska röst riktigt komma ända fram till lyssnandets hjärta.

Mer läsning

Annons