Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lista: Det här är Katarina Josephssons musik

Ett enkelt guldkors hänger runt halsen på Katarina Josephsson. Det glimmar och rör sig när hon gestikulerar och berättar om hur viktig musiken och hennes kristna tro är för henne, både privat och i jobbet.

Annons
Söndagens radioprogram Andliga sånger spelades in i en studio i Hovsta i veckan.

Vi bad Katarina Josephsson sätta ihop en spellista på Spotify. Här är den! 25 låtar. "Soul, gospel och lite smäktande musikal. Bra musik rakt av!" motiverar Katarina Josephsson låtvalet.

Om du lyssnar på radions P1 har du kanske stött på Katarina Josephssons namn. Hon är en av producenterna bakom gudstjänsten på söndagsförmiddagar samt programmet Andliga sånger som sänds varje söndagsmorgon.

Hon berättar om sin vision för programmet Gudstjänsten, att den ska kännas som att du som lyssnar är närvarande i gudstjänsten, att den är ”på riktigt”.

Det andra programmet, Andliga sånger, har kanske inte så många lyssnare när det sänds klockan sex på söndagsmorgnarna men med dagens möjligheter att lyssna när som helst via dator eller mobil har de blivit fler.

– Jag får brev med musikönskningar från allt från svenska soldater i Afghanistan och småbarnsmammor till äldre trogna lyssnare.

I morgon, söndag, sänds en gudstjänst från Visby som hon producerat samt, som vanligt, Andliga sånger.

Men du kanske i stället känner Katarina Josephsson som lärare på Kulturskolans musikallinje eller som sångerska i Whispering? Hon har varit med vid Kulturskolans musikallinje sedan den startade för snart 20 år sedan och hon berättar med värme om sina tonåriga musikelever, hur de utvecklas och hur hon numera kan se en del av dem uppträda på stora musikalscener.

– Det är fantastiskt att få följa hur en begåvad, blyg och osäker ung person växer och tar sin plats, säger hon och tillägger att Kulturskolan just nu jobbar med musikalen ”Legally Blonde” som har premiär i april.

Men hon står inte bara bakom scenen utan också på den. Sedan ett antal år är hon sångerska i Örebrobaserade Whispering band och hon har också en duo med en dragspelare, Tommy Nilsson. Med Whispering blir det storbandsjazz och med dragspelaren blir det bland annat tango – och psalmer.

Katarina pratar mycket om passion när vi träffas, om stora känslor som smärta, sorg och kärlek och om musik och texter som går rakt in i hjärtat. Det känns nästan självklart när hon säger att hennes favoritmusik är gospel. Hon berättar om uppväxten med en syster, bröder, mamma som var författare och pappa som var präst. Där var gudstjänster, bibelstudier och ungdomsläger naturliga inslag. Dessutom var hon skolevangelist.

– Min barndom är väldigt präglad av Svenska kyrkan. Som barn brukade jag tänka på vilken tur jag hade som fick växa upp i helt rätt familj med helt rätt tro, säger hon och skrattar åt minnet.

– Jag har fortfarande en stark barnatro som liksom inte vill växa bort, trots sorger som min pappas död, säger hon.

Men barndomen var inte bara Svenska kyrkan. Den var också musik. När det var dags att välja yrkesliv, valde Katarina Musikhögskolan i Örebro.

– Jag växte upp i Södertälje och hade aldrig satt min fot i Örebro innan jag flyttade hit.

Under studietiden gjorde hon ett arbete om gospel som publicerades i den kristna tidningen Trots allt. Det ledde till krönikor och recensioner i Trots allt och i tidningen Dagen. Så småningom hörde P1 av sig, de ville ha henne som radioröst i programmet Andrum som bjöd på musik och dikter kring livet, döden och kärleken. Det här skedde parallellt med att hon jobbade på Kulturskolan.

Så småningom tog Katarina ledigt och läste en ettårig journalistutbildning i Göteborg och gjorde P2-programmet Mitt i musiken.

I dag är det i stället Andliga sånger och Gudstjänsten som hon ägnar sig åt, vid sidan av jobbet som sångpedagog.

– Min pappa skulle ha varit stolt om han fått se att jag producerar gudstjänster och lyfter fram andliga sånger i radio, säger hon.

Katarina Josephsson leder också kören Svart på vitt som bjuder på mycket gospel. Frågan är om det finns någon Katarina vid sidan av musiken och jobbet.

– Jag styrketränar, det har jag hållit på med i många år. Jag gillar det, vill vara i fred med mina maskiner. Sån’t som Friskis Svettis när folk skriker åt mig vad jag ska göra är inget för mig, säger hon med ett skratt.

På senare tid har hon också börjat paddla kajak med målet att kunna ta sig ut på havet.

– Cykelsemestrar är också något jag gillar och så resor. Jag ska snart till London och titta på musikaler.

Ikon. – Jag har alltid en ikon med mig på resor. De hjälper mig att fokusera.
Ringen. – Jag köpte ringen när jag visste att pappa skulle dö. Jag saknar honom, det är en del i min livsresa.

Mer läsning

Annons